22 November 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății le recomandă părinților să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei. Moldova este asigurată cu vaccinuri de calitate

ministerul_sanatatii_afi_mdMinisterul Sănătății le solicită părinților să le permită doctorilor să le facă vaccinul ROR copiilor, care îi protejează de bolile grave rujeola, rubeola și oreionul. Și asta pentru a nu pune în pericol sănătatea și chiar viața celor mici. Totodată, autoritățile îi îndeamnă pe părinți să nu le fie frică și să pună la îndoială calitatea vaccinurilor, deoarece aceasta corespunde standardelor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat pentru e-medicina că țara noastră utilizează vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului (ROR), în cadrul Programului Național de Imunizări, din 2002.

Ruxanda Glavan
Foto: Ruxanda Glavan

Pe parcursul anilor, vaccinul a fost procurat din mijloacele centralizate ale Ministerului Sănătății, prin intermediul licitațiilor publice, de la mulți producători precalificați de OMS, precum Serum Institute of India, Aventis Pasteur și GSK. „Pentru 2016, în urma licitației nu a fost depusă nicio ofertă din partea agenților economici. Respectiv, Ministerul Sănătății a fost nevoit să procure vaccinul ROR prin intermediul UNICEF. Producătorul acestui vaccin este Serum Institute of India. Mai exact, în 2016, au fost procurate 45800 de doze de vaccin ROR ambalat câte una doză/flacon pentru vaccinarea primară și 94600 de vaccin ROR ambalat câte 10 doze/flacon pentru revaccinarea copiilor la vârstele de 7 și 15 ani”, a precizat ministrul Sănătății.

Solicitată să comenteze situația potrivit căreia mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, inclusiv din cauza faptului că pun la îndoială calitatea preparatelor, Ruxanda Glavan a menționat:Calitatea acestui vaccin este asigurată, deoarece UNICEF procură doar vaccinuri precalificate de Organizația Mondială a Sănătății. Calitatea vaccinului ROR corespunde standardelor aprobate de OMS și este confirmată prin certificatele Autorității Naționale de control din țara producătoare și rezultatele analizelor de laborator ale producătorului. Cetățenii care au întrebări suplimentare sau vor să se asigure de calitatea acestor preparate, se pot adresa la Centrul Național de Sănătate Publică și specialiștii în domeniu le vor oferi tot suportul necesar”.

Vaccination

Mai mult, vaccinurile se păstrează în condiții de lanț al frigului neîntrerupt de la producător, până ajunge la persoana care urmează să fie vaccinată. În ultimii ani, în instituțiile de asistența medicală primară se atestă însă unele probleme în dotarea cu frigidere speciale. Actualmente, aproape 300 de instituții medico-sanitare publice folosesc frigidere casnice pentru păstrarea vaccinurilor, care nu sunt destul de sigure pentru acest scop.

În ceea ce privește cheltuielile suportate de stat pentru procurarea vaccinurilor, acestea s-au ridicat la peste 215 mii de dolari.  Utilizând platforma UNICEF, Moldova a reușit să economisească aproape patru milioane de lei și să asigure în același timp tot spectrul de vaccinuri, incluse în calendarul de vaccinări.

vaccin-vaccinareMulți părinți preferă să meargă la clinicile private să-și vaccineze copiii, deoarece nu au încredere că tot ce e gratuit din partea statului e și bun. În context, Ministerul Sănătății le recomandă acestora să aibă încredere din partea cetățenilor în sistemul public de sănătate. Cât despre decizia de a-și vaccina copiii la instituțiile medicale private, le aparține.

Potrivit Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, care a intrat în vigoare în 2009, admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni apariția și răspândirea bolilor infecțioase grave. Conform calendarului de vaccinări obligatorii al țării noastre, fiecare copil trebuie vaccinat contra rujeolei, rubeolei și oreionului cu trei doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Recent, Ministerul Sănătății din România a instituit epidemie de rujeolă după ce 675 de persoane din țara vecină s-au îmbolnăvit, iar trei copii au murit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *