Vine iarna și, în mod normal, crește și numărul pacienților care apelează la tratamentul cu inhalații cu aburi. Procedura reprezintă un remediu foarte important atunci când ești răcit și un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate și congestionate. Datorită aburilor sunt eliminate secrețiile și sunt dezinfectate căile respiratorii. De asemenea, procesul înlătură iritația gâtului produsă de aerul umed.
În spitale, tratamentul cu inhalațiile cu aburi au loc datorită aparatelor speciale, care au diferite tuburi sau măști îndreptate spre nas și gură. Potrivit asistentului medical superior din cadrul Secției reabilitare clinică a Institutului Mamei și Copilului, Parascovia Tanasii, procedurile trebuie efectuate în cazul virozelor, de către bolnavii de bronșite și pneumonie, dar și în cazul afecțiunilor gripale și pentru tratarea sinuzitei. „Inhalațiile cu aburi se fac pentru a calma respirația dificilă, vor relaxa mușchii și vor calma tusea, prevenind uscarea excesivă a mucoasei. Tratamentul cu aburi este contraindicat copiilor foarte mici sau persoanelor mai în vârstă care nu sunt capabile să reacționeze la temperatura înaltă. De obicei, în aparate, apa fiartă este utilizată cu sodă de mâncare sau sare, iar pentru un efect mai mare sunt folosite medicamente, plante medicinale și diferite uleiuri”, a declarat asistentul medical. Procedura poate dura până la 10 minute și poate fi repetată de cel mult două ori pe zi timp de o săptămână.
Tratamentul poate fi făcut și în condiții casnice. Inhalațiile se fac, de obicei, seara, înainte de culcare, după ce camera a fost aerisită și încălzită. Se pune apă la foc, iar când începe să clocotească pot fi adăugate plantele medicinale uscate, printre care mușețel, cimbru, busuioc și eucalipt. Bolnavul trebuie să își mențină capul deasupra recipientului cu apă fiartă, astfel încât vaporii să ajungă direct la nasul și la gura acestuia. Se pune și un prosop peste cap pentru a capta aburul. După tratament, trebuie să vă odihniți cel puțin o jumătate de oră. De asemenea, sunt foarte eficiente inhalațiile cu un amestec din uleiuri de brad, cătină și mentă.
Atenție, inhalațiile nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, gravidelor și copiilor foarte mici.
sursa: