23 November 2024
mun. Chișinău

Cardiochirurgia pediatrică din Moldova înregistrează noi succese

Nou-născutul operat în ultimele zile ale anului trecut de o echipă mixtă de medici de la Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican, după ce a fost diagnosticat cu un viciu cardiac grav, se simte mai bine, iar viața lui este în afara oricărui pericol. 

Copilul și mama lui au fost transferați marți la Institutul Mamei și Copilului, fiind supravegheat în permanență de neonatologi. Informația a fost confirmată pentru e-medicina de directorul Spitalului Clinic Republican, profesorul Anatol Ciubotaru. El a mai adăugat că micuțul, operat de stenoză critică de valvă a arterei pulmonare, a trecut cu succes de prima etapă postoperatorie critică, urmând ca după cel puțin trei luni să fie operat din nou.

Medicii moldoveni fac performanță

Cazul băiețelului operat nu este, din păcate, unic. Partea bună a lucrurilor însă, spun specialiștii moldoveni, este că asemenea intervenții pot fi efectuate cu succes și la noi în țară. Mai mult, statistica arată că doar anul trecut, doctorii noștri au operat 14 nou-născuți și peste o sută de până la un an cu astfel de probleme de sănătate. „În 11 ianuarie urmează să mai realizăm o astfel de operație, la fel de complicată. Așadar, pot spune, cu certitudine, că numărul unor astfel de intervenții e mare pentru Moldova, fiind o performanță unică în zonă, de care suntem foarte mândri. Spre exemplu, un centru foarte bine dotat din Europa operează în jur de 70 de copii pe an”, a declarat Anatol Ciubotaru.

„Viața nou-născuților cu astfel de vicii cardiace poate fi salvată în Moldova”

Totuși, spune profesorul, în multe cazuri, părinții copiilor cu astfel de patologii aleg să fie operați în instituțiile medicale din afara țării, fără măcar să fie examinați de specialiștii moldoveni. Mai mult, părinții sunt nevoiți să achite bani grei pentru intervenții. „În mare parte, cei mai mulți copii care sunt transportați la operații peste hotare pot fi operați în țară, ei avânt patologii relativ simple. Părinții ignoră o regulă simplă, dar foarte importantă – cea potrivit căreia un bolnav poate fi transportat peste hotare doar după ce este examinat de specialiștii noștri, deoarece în 80-90 la sută dintre cazuri, copii pot fi operați la noi acasă”, a conchis Ciubotaru.

Amintim că și în cazul nou-născutului operat în ajun de Anul Nou, cunoscând patologia copilului, mama a decis să nască și să fie operat copilul la o clinică din Kiev, Ucraina. Totuși, după mai multe consultări cu medicii noștri, familia a decis ca intervenția să fie efectuată acasă, în Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *