La doar aproape 16 ani, Adriana Proca, din satul Budești, municipiul Chișinău, este nevoită să lupte cu o boală cumplită – leucemie acută, un tip de cancer al celulelor sângelui. Deși este gravă, această maladie poate fi tratată. Asta numai dacă se intervine cu tratament prompt și agresiv. Copila are mare nevoie inclusiv de sprijinul fiecăruia dintre noi.
Cum a început totul
Adriana, o fată firavă, cu ochii mari sclipitori, plini de speranță și poftă de viață a devenit dintr-o dată altfel. Implicată în diverse activități școlare și extrașcolare, eminentă și pasionată de dansuri, la sfârșitul anului trecut, brusc, a început să se simtă rău. Primul simptom a fost oboseala. Au urmat durerile de cap, febra, iar pielea îi devenea din ce în ce mai palidă. În plus, fata tușea și toți ai casei au dat vina pe o banală răceală. Cu toate acestea, au mers la medicul de familie din localitate. Doctorul a stabilit că fata suferă de infecție respiratorie acută și angină catarală și i-a prescris un tratament simptomatic. Dar fără niciun rezultat. La un moment dat, starea de sănătate se agravase.
Înainte de Crăciunul pe stil vechi, a mers din nou la spitalul din sat, de data aceasta la un alt medic, care i-a dat bilet de trimitere la Chișinău. În Capitală, fata a efectuat radiografia plămânilor, în urma căreia medicii au constatat că Adriana are bronșită. De asemenea, copila a făcut analiza de sânge care arăta o scădere a hemoglobinei, o proteină complexă ce conține fier, care reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roșii din sânge. În consecință, medicii au ajuns la concluzia că fata suferă de anemie și i-au spus că, pe lângă tratamentul antiviral pentru bronșită, să ia medicamente ce conțin fier și să mănânce rodii. Starea de sănătate însă se înrăutățea.
A treia zi de Crăciun, Adriana cu părinții au mers din nou la medicul de familie, care a decis că fata trebuie supusă unui control la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde a efectuat un set de analize. Hemoglobina scăzuse considerabil, motiv pentru care copila a fost internată de urgență în Secția Reanimare a spitalului, acolo unde i s-a făcut transfuzie de sânge. La scurt scurt timp, a fost transferată în secția Hematologie a IMC, unde i-a fost efectuată puncția sternală, o procedură prin intermediul căreia se stabilește compoziția măduvei osoase și se studiază elementele sângelui în diferite faze ale dezvoltării lor. În urma tuturor investigațiilor a fost stabilit diagnosticul necruțător – leucemie acută.
Tatăl fetei, Andrei Proca, ne-a mărturisit că în timpul investigațiilor tot spera la o minune. Alunga orice gând negativ potrivit căruia fata lui ar putea suferi de o boală cumplită. Dar nu a fost să fie. În data de 12 ianuarie, Adriana a fost transferată în secția Onco-hematologie pediatrică a Institutului Oncologic. „Chiar dacă e mare, deșteaptă și înțelegătoare, nu am avut suficient curaj să-i spun de ce boală suferă. A fost adusă la acest spital cu ambulanța. Am intrat, nu știu de ce, prin ușa din spate. Ea nu a apucat să vadă inscripția de pe fațadă. M-a întrebat unde suntem. I-am spus că am fost aduși la un spital de boli infecțioase pentru a-i trata răceala. La scurt timp, a văzut mai mulți copii bolnavi de cancer și a înțeles despre ce este vorba. A început să plângă. Cu toate acestea sperăm într-o minune. Eu, soția mea Ana, cei trei frați ai Adrianei și toți cei care ne cunosc ne rugăm pentru sănătatea ei. Multă lume s-a oferit să ne ajute. Le mulțumim enorm tuturor, le rămânem îndatorați pentru toată viața.”
Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se știe de ce unii oamenii fac această boală și alții nu. Oricine poate fi victima cancerului.
Din păcate, în țara noastră, pacienții nu pot beneficia de tratament și îngrijiri corecte. Bolnavul cu leucemie acută este unul dintre cei mai complicați și pretențioși din medicină. Principiul tratamentului este unul serios, ce constă în administrarea dozelor foarte mari de citostatice, într-un timp scurt.
Adriana are șanse de vindecare, dacă va face tratamentul de care are nevoie la o clinică din străinătate. Diagnosticul ei a fost evaluat de clinica Medical Park din Turcia și ajunge la 127 de mii de dolari. O sumă uriașă pentru familia ei. Tatăl activează în calitate de lăcătuș, iar mama este cofetar. Din salariul lor mic, dar și cu ajutorul rudelor au reușit să adune suma de doar 10 mii de dolari.
Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe” s-a oferit să o ajute. Managerul proiectului „Vreau să trăiesc” coordonat de Fundație, Svetlana Sainsus, a menționat că: „Mai sunt necesari încă mulți bani, dar nu este imposibil să-i colectezi. Împreună am demonstrat că putem aduna mult mai mult. Banii pot fi oferiți prin mai multe mijloace. Orice contribuție este foarte importantă.”
Accesați platforma online caritate.md, unde puteți dona și urmări suma colectată. Abonații Orange pot trimite un sms cu textul „Proca” la numărul 2910, cei de la UNITE pot expedia același mesaj la numărul 9002, iar clienții Moldtelecom pot suna, de pe fix, la numărul 090009002. Prețul unui sms sau apel nelimitat este de 45 de lei. Cei care vor să doneze prin intermediul terminalelor Qiwi, o pot face cu ajutorul codului bpay cu numărul 17002104.