Rodiile sunt considerate fructe miraculoase pentru sănătate, pentru că sunt bogate în substanțe nutritive esențiale pentru organism. Bobițele roșii care amintesc de rubine sunt foarte valoroase și nu trebuie să lipsească din dieta noastră, pentru că au proprietăți antioxidante, antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene. Acest fruct este o sursă importantă de vitamine, în special A, C și E, precum și acid folic. Conține puține calorii, dar foarte multe fibre și minerale precum sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc și acid folic. De asemenea, rodiile conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde sau vinul roșu. Rodiile provin din Iran și sunt cultivate în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și regiunea Mării Mediterane deja de câteva milenii. Sunt aproape 800 de soiuri de rodii.
Tratează inima. Rodia este bogată în antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli, antocianini și tanini, care sunt foarte buni pentru inimă. Datorită compușilor din acest fruct, este îmbunătățită circulația sângelui. Datorită acestui fapt, scade substanțial riscul apariției unor atacuri de cord sau infarcte. Componentele antioxidante din rodii scad nivelul colesterolului „rău” din sânge. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace.
Remediu împotriva cancerului. Printre antioxidanții conținuți în rodii se numără și flavonoizii, care sunt foarte eficienți în distrugerea celulelor canceroase. Oamenii de știință au demonstrat că alimentele bogate în flavonoizi ajută la reducerea și blocarea creșterii tumorilor în organism. Sucul de rodii este eficient, în special, în cazul cancerului la sân și prostată. De asemenea, consumul regulat de rodii va ajuta organismul să prevină apariția tumorilor.
Afrodiziac natural. În mai multe culturi, rodiile au fost asociate cu fertilitatea, iar în ultimii ani studiile au demonstrat că substanțele nutritive din bobițele roșii ale acestui fruct au efecte benefice asupra funcției erectile. Spre exemplu, o cercetare efectuată de oamenii de știință de la Universitatea Queen Margaret University din Edinburgh a demonstrat că sucul de rodii crește nivelul testosteronului, considerat hormonul dorinței sexuale. De asemenea, unii specialiști susțin că rodiile pot fi considerate remedii naturale împotriva impotenței.
De consumat în sarcină. Rodiile trebuie neapărat consumate de femeile însărcinate, pentru că sunt bogate în nutrienți necesari pentru dezvoltarea normală a fătului, în special acid folic. De asemenea, unele cercetări au demonstrat că aceste fructe pot favoriza o naștere mai ușoară, pentru că semințele de rodii conțin betasitosterol, o substanță care intensifică activitatea mușchilor. O serie de studii arată că femeile însărcinate care consumă constant rodie sau suc de rodie au un travaliu mai scurt și o naștere mult mai ușoară.
Îmbunătățesc memoria. Polifenolii conținuți în rodii aduc beneficii incredibile pentru sănătatea cognitivă. Un studiu efectuat în Statele Unite a demonstrat că semințele și sucul din aceste fructe cresc activitatea funcțională a creierului și îmbunătățesc memoria vizuală și verbală. De asemenea, antioxidanții din rodii protejează creierul și chiar pot preveni apariția maladiei Alzheimer.
Protejează dinții. Sucul de rodii are proprietăți antibacteriene și antivirale, care ajută la reducerea plăcii dentare, aceasta fiind principala cauză a cariei și a bolii parodontale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic duce la formarea tartrului dentar.
Tratează anemia. Conținutul ridicat de fier face din rodie un fruct excelent în vindecarea anemiei. Acesta crește nivelul hemoglobinei. De asemenea, acest fruct conține o cantitate importantă de cupru, care facilitează absorbția fierului de către organism.
Bune pentru diabetici. Rodiile sunt fructe care nu măresc glicemia, de aceea pot fi consumate și de persoanele care suferă de diabet. De asemenea, acestea pot proteja diabeticii de apariția maladiilor coronariene.
Sursa: organicfacts.net, draxe.com, drfuhrman.com