Cum se lasă frigul, mulți oameni se confruntă cu tuse și dureri în gât. Tusea nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom zgomotos al multor maladii. Acest act reflex al organismului, care apare atunci când mucoasa din tractul respirator este iritată din cauza unor corpuri străine sau secreții patologice. Tusea este și un mecanism de apărare prin care organismul elimină substanțele străine din căile respiratorii sau secrețiile produse în exces. Sunt mai multe tipuri de tuse: seacă, umedă sau mixtă. Indiferent de care suferim, aceasta ne creează disconfort puternic. Chiar dacă este un proces absolut normal, acesta poate fi foarte iritant, atât pentru bolnav, cât și pentru cei din jur. Dacă nu este tratată la timp și corect, tusea poate crea grave probleme de sănătate. De multe ori, remediile din farmacii nu își fac efectul sau sunt prea scumpe. Există însă și medicamente, verificate în timp de părinții și bunicii noștri, făcute din ingrediente naturale, care ne pot ajuta să depășim această problemă fără prea mari cheltuieli.
Ghimber, miere și lămâie
În general, în sezonul rece, mierea, lămâile și ghimberul nu trebuie să lipsească din casă. Sunt produse foarte eficiente în lupta cu răceala și necesare pentru întărirea imunității. Pentru acest sirop ai nevoie de o rădăcină medie de ghimber, două lămâi, o cană cu miere și una cu apă. Mai întâi curăță ghimberul și taie-l felii. Într-un castron toarnă apa, apoi adaugă ghimberul și două lingurițe de coajă de lămâie dată prin răzătoare. Fierbe amestecul și lasă-l pentru cinci minute să se răcorească. Adaugă mierea și pune castronul la foc mic, dar nu lăsa siropul să fiarbă. Pune și sucul stors din cele două lămâi și mixează în continuu timp de câteva minute. Ia amestecul de pe foc și pune-l într-un borcan, pe care pune-l la păstrat în întuneric. Pentru copiii de 1-12 ani doza recomandată este de o linguriță la fiecare două ore, pentru adulți- două lingurițe la fiecare patru ore.
Ghimber și cimbru
Cimbrul este foarte eficient pentru calmarea tusei, în special în cazul celei convulsive, pentru că are efecte antiinflamatoare. Frunzele și florile uscate de cimbru te pot ajuta în stimularea expectorației și în calmarea mucoasei. De asemenea, substanțele din această plantă are efecte antibacteriene. Ai nevoie de o rădăcină mică de ghimber, câte o linguriță și jumătate de cimbru uscat și piper. Mai pregătește opt linguri de miere și trei linguri de apă caldă. Mai întâi amestecă mierea cu apa, apoi adaugă cimbrul, piperul și ghimberul dat prin răzătoare. Mixează bine timp de câteva minute și siropul este gata. Trebuie păstrat într-un borcan la loc uscat și răcoros.
Ceapă și miere
Ceapa și usturoiul conțin componente active care funcționează ca niște antibiotice naturale, având proprietăți antiinflamatorii și expectorante. Mierea este excelentă pentru calmarea mucoasei iritate și are efect antiviral și antibacterian. Ai nevoie de o ceapă roșie sau albă sau o căpățână de usturoi (poți combina aceste ingrediente dacă dorești) și o cană cu miere. Mărunțește ceapa și/sau usturoiul, apoi ia puțin din acest amestec și pune-l la fundul unui borcan. Acoperă-l cu puțină miere. Aranjează-le în straturi până termini ingredientele. Acoperă bine borcanul și pune-l la întuneric pentru 8-12 ore. Când îl vei scoate, vei observa că recipientul s-a umplut cu lichid, acesta este siropul miraculos. În pofida mirosului înțepător, gustul este acceptabil, iar efectul nu se va lăsa așteptat. Poți lua câte trei lingurițe la fiecare oră. Trebuie consumat proaspăt, așa că nu-l păstra mai mult de două zile în frigider.
Bere și zahăr
Poate părea straniu, dar puțină bere te poate ajuta să-ți calmezi tusea. Important e să nu fie rece. Optează pentru berea neagră. Ai nevoie de jumătate de litru și 150 de grame de zahăr, pe care îl pui într-un vas și îl topești la foc mic, până se caramelizează. Apoi iei castronul de pe foc și adaugi ușor berea. Pune amestecul înapoi pe plită și lasă-l să fiarbă la foc mic, până când siropul se îngroașă. Se va întâmpla cam după 15 minute. Lasă compoziția să se răcească, după care bucură-te de efectele sale terapeutice. Adulților le este recomandată câte o lingură pe zi, iar copiilor maximum o linguriță zilnic.
Morcovi și miere
Morcovii sunt buni nu doar pentru vedere, ci și atunci când vrem să scăpăm de tuse. Este o legumă foarte eficientă în tratarea problemelor respiratorii, fiind recomandată atunci când suntem răciți, avem bronșită sau astm. Este nevoie de jumătate de kilogram de morcovi și patru linguri de miere. Curăță legumele, taie-le și pune-le la fiert. Așteaptă până când se fac moi, după care ia-le de pe foc și zdrobește-le până obții un pireu de morcovi. Apa în care au fiert trebuie răcită, apoi pune în ea mierea și pasta de morcovi. Ia din acest sirop câte trei linguri pe zi și păstrează-l într-un loc răcoros.
Ridiche neagră și miere
Aceasta este o rețetă din cămara bunicii. Ridichea neagră este folosită din cele mai vechi timpuri pe post de medicament natural. Este foarte bogată în diverse substanțe benefice pentru sănătate și poate fi de ajutor și atunci când vine vorba despre răceală și tuse. Ia o ridiche neagră, pe care o speli bine, dar nu o cureți de coajă. Taie deasupra în formă de un capac și scoate-i atent miezul din interior. Lasă un perete de aproximativ un centimetru grosime în jur. Pune în vasul obținut din ridiche câteva linguri de miere, atât cât încape. Acoperă cu acel capac tăiat la început și lasă la macerat peste noapte. Ia câte două linguri de sirop ori de câte ori simți nevoia sau ai crize de tuse. Nu uita să te adresezi medicului dacă starea de sănătate nu se ameliorează timp de trei săptămâni sau dacă tusea este însoțită de febră și transpirație excesivă. Consultă un specialist dacă apar dificultăți de respirație sau dacă tușești cu sânge.
Sursa: