22 November 2024
mun. Chișinău

Cozile interminabile la ușile medicilor vor dispărea

Pacienții vor fi diagnosticați mai eficient și mai rapid, fără a aștepta zile în șir la ușa specialiștilor, cum se întâmplă în prezent. Și asta datorită faptului că medicii de familie vor avea dreptul să stabilească diagnosticul pentru mai multe maladii. Ca urmare, bolnavii nu vor mai fi trimiși la specialiști pentru identificarea unei afecțiuni, ci direct la analize și investigațiile necesare, conform protocoalelor medicale în domeniul medicinii primare, modificate de Ministerul Sănătății. Imediat după aceasta va fi prescris tratamentul corespunzător.

Ministerul Sănătății a evaluat cele 122 de protocoale medicale numite și protocoale clinice, care stabilesc maladiile pe care trebuie să le depisteze și să le trateze medicii de familie. De asemenea, documentele indică în ce situații medicii de familie trebuie să le ofere pacienților bilete de trimitere către specialiști. În urma evaluării protocoalelor, 94 au fost modificate. Prin urmare, medicii de familie vor avea dreptul să evalueze starea de sănătate a pacienților, fără implicarea specialistului.

Foto: Liliana Iașan

Pacientul va merge la medicul de familie, iar acesta îi va recomanda să facă analizele și investigațiile necesare. În baza rezultatelor examenelor medicale, va stabili diagnosticul. Până în prezent, medicul de familie elibera bilet de trimitere către specialist. La rândul său, ultimul îl trimitea pe pacient să facă investigații. Când rezultatele examenelor medicale erau gata, bolnavul trebuia să revină la specialist. Ulterior, rezultatele medicale trebuiau prezentate medicului de familie, care stabilea diagnosticul și prescria tratamentul”, a explicat Liliana Iașan, viceministrul Sănătății.

Conform recomandărilor Organizației Ministerului Sănătății, medicul de familie trebuie să-i trimită pe pacienți la specialiști doar în cazul maladiilor grave sau a complicațiilor.Ministerul Sănătății a ținut cont de aceste recomandări, când a modificat cele 94 de protocoale.

Orice pacientă cu patologie a glandei mamare, de exemplu, era trimisă obligatoriu la oncolog-mamolog. De acum încolo, medicul de familie va elibera bilet de trimitere către specialist doar în cazurile în care va suspecta afecțiuni oncologice. În cazul unui bolnav cu astm bronşic era solicitat specialistul pentru a diagnostica maladia, a evalua și trata complicațiile acesteia. Acum, medicul de familie va cere ajutorul specialistului doar dacă tratamentul prescris nu-și va face efectul. Un alt exemplu este cel privind diagnosticarea ulcerului gastric la copii. Protocolul medical revizuit prevede trimiterea la specialist în cazul rezistenței la tratament. Anterior, specialistul era solicitat și atunci când apăreau diverse complicații”, a mai precizat Liliana Iaşan.

Protocoalele vechi tergiversau stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului.Pacientul trebuia să aștepte zile sau săptămâni până beneficia de consultația specialistului.

Foto: Ghenadie Curocichin

Acele cozi mari din cauza cărora se plâng mulți bolnavi le avem anume din acest motiv. Este dificil pentru medicul de familie, care nu poate să pună mai repede diagnosticul și să prescrie tratamentul, și pentru specialist, și pentru pacienți care erau nevoiți să aștepte prea mult prescrierea tratamentului necesar. Și nu în ultimul rând, protocoalele vechi determinau medicii de familie să trimită nejustificat pacienții la specialist”, a menționat Ghenadie Curocichin, șeful Catedrei medicină de familie, USMF.

Din această cauză, anual, în țară erau înregistrate aproape 10 milioane de vizite la specialiști. Exact de atâtea ori mergeau pacienții la medicul de familie. Or asta este inadmisibil. OMS recomandă ca 80 la sută dintre pacienți să fie diagnosticați și tratați de medicii de familie. În același timp, doar 20 din 100 de pacienți necesită consultația specialiștilor, potrivit OMS. Astfel de recomandări sunt implementate în multe state.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *