Sancțiuni dure vor fi aplicate în România pentru părinții care nu-și vor vaccina copiii. Astfel, din 1 ianuarie 2019, când legea va intra în vigoare, părinții care vor refuza să-și vaccineze copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B, antigene vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a celor mici, se vor alege cu avertisment și amendă de până la 10 mii de lei, echivalentul a aproximativ 50 de mii de lei moldovenești.
Potrivit digi24.ro, proiectul legii vaccinării prevede ca, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Excepție fac doar situațiile în care părinții sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor. Certificarea contraindicației de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Județeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.
Prin urmare, la înscrierea în unitățile de învățământ va fi solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați.
De asemenea, medicii de familie vor fi obligați, cu excepția situațiilor prevăzute de lege ori dacă interesul copilului prevalează, să asigure confidențialitatea datelor privind antecedentele vaccinale ale copilului, atât ale vaccinurilor efectuate în cabinet, cât și a celor efectuate la alți furnizori de servicii medicale de vaccinare; să pună la dispoziția pacientului sau, după caz, a persoanei responsabile cu creșterea și educarea copilului minor, la cerere, antecedentele vaccinale ale copilului, sub forma unei adeverințe sau a unui alt document formalizat; să informeze părinții sau alt reprezentant legal, după caz, asupra drepturilor și obligațiilor la înscrierea copilului pe lista proprie; să comunice Serviciului Public de Asistentă Socială cazurile în care părinții sau persoana responsabilă, după caz, nu desemnează persoana care va însoți copilul la vaccinare; să informeze gravida în ultimul trimestru de sarcina privind vaccinările care urmează sa fie administrate nou-născutului în maternitate.
Legea vaccinării prevede și sancțiuni pentru medicii și instituțiile statului care nu vor respecta legislația.
La rândul său, Ministerul Sănătății din România va fi obligat să asigure toate vaccinurile și un stoc de rezervă. Pentru lipsa serurilor nu sunt prevăzute însă pedepse.
Decizia de a aproba o lege care să-i pedepsească pe părinții care refuză să-și vaccineze copiii a fost luată după ce 32 de minori nevaccinați au murit din cauza rujeolei, iar alți 8.300 s-au îmbolnăvit în acest an.