22 November 2024
mun. Chișinău

Cinci transplanturi în doar trei zile

Mobilizare fără precedent din partea chirurgilor moldoveni. Aproximativ 60 de specialiști în transplant au efectuat, în ultimele trei zile, cinci intervenții complicate de prelevare a ficatului și rinichilor. Trei pacienți au fost salvați, fiind supuși unui transplant hepatic, iar la alți doi le-a fost înlocuit rinichiul bolnav.

Foto: Adrian Hotineanu

Potrivit profesorului universitar Adrian Hotineanu, fiecare operație a durat, în medie, câte 12 ore. „De luni și până joi am avut parte de o mobilizare impresionantă. Între 50 și 60 de medici de la Spitalul Republican și de la Spitalul „Sfânta Treime” au fost implicați în transplantul de ficat și rinichi. Toți pacienții sunt adulți și se simt bine. Înainte de operație toți erau în stare gravă. Organele au fost prelevate de la persoane aflate în moarte cerebrală. Salvarea celor cinci vieți s-a reușit datorită deciziei luate de rudele donatorilor. Într-un caz, chiar s-a insistat ca să intervenim și să prelevăm organele. Ne bucură faptul că tot mai multă lume înțelege că datorită unor pacienți aflați în moarte cerebrală poți salva viața celor aflați pe listele de așteptare pentru transplant”, a declarat Adrian Hotineanu pentru emedicina.md.

De la începutul anului, au fost efectuate deja 11 transplanturi de ficat, din totalul celor 38 realizate până acum. Programul național de transplant pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern în această primăvară, prevede creșterea cu 60 la sută a numărului de transplanturi renale, în comparație cu 2016.

De asemenea, se preconizează ca în următorii cinci ani să fie efectuate 200 de astfel de intervenții pentru care statul va aloca 52 de milioane de lei. Alte 87 de milioane de lei vor fi investite și pentru creșterea cu 45 la sută a numărului de transplanturi hepatice.

Potrivit Ministerului Sănătății și Muncii, pacienții cu transplant de ficat își prelungesc viața cu 12 ani. Iar transplantul renal este o metodă terapeutică ce oferă o calitate superioară a vieții și posibilitatea reintegrării profesionale. Are un cost mai redus cu aproximativ 10 de mii de lei pe an, decât tratamentul unui pacient prin hemodializă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *