Aproape zilnic mulți conducători auto sunt nevoiți să stea blocați cu mașina în trafic, să întâlnească șoferi agresivi sau pietoni care traversează oriunde numai nu pe trecerea de pietoni, trebuie să se deplaseze într-un ritm alert, motiv pentru care nu este de mirare să se panicheze la volan. În consecință, se întâmplă foarte multe accidente.
Numai în municipiul Chișinău, se produc lunar aproximativ 100 de accidente rutiere. Potrivit șefului adjunct al Poliției municipale Silviu Mușuc, din ianuarie până în iulie, 34 de oameni au murit, iar mai mult de 800 de persoane au fost rănite.
Prin urmare, în șapte luni ale anului 2017, Poliția municipală a înregistrat aproape 700 de accidente rutiere. Cele mai multe – 164 – s-au produs în sectorul Botanica al Capitalei.
Totodată, numărul total al pietonilor care au fost loviți pe zebră se ridică la peste 300. 20 dintre aceștia au murit, iar aproximativ 300 au fost răniți. Mai mult de jumătate dintre aceste victime traversau strada neregulamentar.
Statistica Poliției Capitalei mai arată că cele mai multe accidente rutiere au loc vinerea și duminica.
Potrivit expertului în siguranța auto, Cristian Muntean, citat de digi24.ro, cauza principală a accidentelor rutiere o reprezintă stresul de trafic. „Stresul de trafic apare atunci când stăm o perioadă îndelungată în trafic, când vedem diverși șoferi indisciplinați care încalcă regulile de circulație, care se bagă în față, nu sunt sancționați, când avem foarte multe gropi. Toate aceste trăiri interioare, umane, ale oricărui șofer, se acumulează și în momentul în care prindem o porțiune de drum liberă, tendința este să accelerăm mașina. Acela este momentul în care suntem cei mai predispuși la accident”, spune Cristian Muntean.
Expertul în siguranță auto a mai spus că, într-un accident rutier, o fracțiune de secundă sau câțiva centimetri stau între o tamponare ușoară și o adevărată tragedie. Fiecare mașină are puncte rezistente la impact, dar și zone sensibile. Chiar dacă mașinile devin tot mai sigure, riscul nu dispare. Și dacă mai adăugăm și stresul, lucrurile chiar pot scăpa de sub control.
La doar 60 de kilometri pe oră, o viteză pe care mulți șoferi o consideră mică, urmările accidentului pot fi foarte grave. O astfel de viteză le poate fi fatală pasagerilor, depinde foarte mult de locul impactului.
Așadar, sunt mai multe trucuri care te fac să te bucuri de drumul pe care îl ai de parcurs și să-ți păstrezi echilibrul chiar și în situațiile dificile din trafic.
În primul rând, trebuie să ai încredere în tine! Este cel mai important lucru. Gândește-te că ai totuși un carnet de conducere, care atestă faptul că ești capabil să depășești un alt șofer, să pleci de pe loc la timp, să parchezi, să faci un viraj sau alte manevre la volan. În plus, gândește-te că nimeni nu s-a născut învățat.
La fel de important este să asculți melodiile preferate. Și asta deoarece, acestea îți ridică moralul și îți dau încredere în tine și orice manevră o vei face cu bună dispoziție.
Totodată, înlătură factorii de stres. Dacă ceilalți participanți ai traficului sunt o sursă de stres, încearcă să nu le dai prea multă importanță. Șoseaua este a tuturor, așa că trebuie să te concentrezi în primul rând la tine și la traseul pe care îl ai de făcut, și nu la nevoile, complexele sau neputințele celorlalți.