Omenirea e tot mai dezarmată în fața bacteriilor din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Primul caz de infecție, care nu poate fi tratată cu niciunul dintre medicamentele existente, a fost depistat în Statele Unite ale Americii. O femeie de 48 de ani din Pennsylvania s-a infectat cu o bacterie, care nu a putut fi ucisă nici de antibioticul Colistin, un medicament extrem de puternic, folosit de medici în ultima instanță și doar în cazuri grave. Datele se regăsesc într-un raport efectuat de Centrul Medical Militar Național ”Walter Reed”, iar specialiștii avertizează că această situație trebuie să lanseze un semnal de alarmă în întreaga lume. În acest context, în timpul Summitului G7, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Tokyo, Marea Britanie a cerut celor mai dezvoltate țări să facă mai multe, pentru a crea noi medicamente și pentru ca astfel de bacterii ucigașe să nu se răspândească.
Așadar, pacienta din SUA a suferit o infecție urinară cu o formă foarte rară de E.coli. Nu este specificat cum s-a îmbolnăvit femeia. Tot ce se cunoaște este că ea nu a călătorit în afara țării în ultimele cinci luni. Gena care îi oferă bacteriei rezistență la Colistin, numită mcr-1, a fost descoperită încă anul trecut, în China. Potrivit cercetătorilor, această genă se poate răspândi rapid printre diverse specii. O altă îngrijorare este că rezistența la Colistin s-ar putea asocia cu alte forme de rezistență la antibiotice, iar acest lucru ar putea crea alte noi infecții ce nu pot fi tratate.
Directorul Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite, Thomas Frieden, a declarat. “Cu cât studiem mai mult rezistența la medicamente, cu atât mai îngrijorați suntem. Trusa de doctorii este goală pentru unii pacienți, iar acest lucru înseamnă sfârșitul antibioticelor, dacă nu acționăm urgent.”
Numărul persoanelor cu infecții rezistente la anumite antibiotice crește de la an la an. Doar în Statele Unite, anual, 23 de oamenii mor din această cauză. La nivel mondial, numărul deceselor este de 700 de mii. Asupra acestei situații grave a atras atenția și unii oameni de știință din Mare Britanie, care au efectuat recent un studiu.
Potrivit cercetătorilor, în 2050, 10 milioane de oameni vor muri anual din cauza rezistenței la medicamente, acest lucru însemnând un deces la fiecare trei secunde.
Sursa: BBC