Respirația urât mirositoare ne poate afecta la un moment dat pe toți, chiar dacă avem grijă de igiena noastră orală și de reîmprospătarea mirosului gurii. Nimic nu este mai neplăcut decât să stai de vorbă cu cineva care suferă de respirație grea. Desigur, v-ați confruntat de multe ori cu această problemă și ați încercat să scăpați de ea apelând la gumele de mestecat sau bomboanele mentolate. Această afecțiune, numită și halena sau halitoza, poate avea drept cauze probleme orale, respiratorii și digestive.
Curățarea regulată este esențială pentru sănătatea gurii și păstrarea unei respirații plăcute. În caz contrar, substanțele care se dezvoltă în cavitatea bucală vor cauza carii, afecțiuni ale gingiilor și miros neplăcut. Cel mai periculos dușman este învelișul cleios alcătuit din particule alimentare, salivă și bacterii care se depun pe dinți. De asemenea, urmele de cafea, băuturi alcoolice, fum de țigară și alimentele foarte aromate pot contribui la mirosul din gură.
Respirația urât mirositoare mai poate fi cauzată de indigestie și, totodată, în urma abuzului de picături pentru nas. Unele maladii, precum tuberculoza, cancerul, diabetul și bolile de rinichi, la fel, pot provoca probleme ale respirației. Unele medicamente, în special calmantele, pot cauza uscarea gurii și respirația grea.
Soluții pentru tratamentul respirației urât mirositoare
Este bine să vă spălați și periați dinții de cel puțin două ori pe zi, în special după mese, când particulele alimentare pot rămâne în gură. Apa de gură, menta și guma de mestecat pot, de asemenea, reduce acest neajuns. Este bine să faceți periodic o vizită la stomatolog pentru a vă curăța profesional dinții. Beți apă multă și mâncați fructe, acestea hidratează gura și desprind celulele moarte din cavitatea bucală.
Terapia cu plante este foarte des utilizată. Ceaiul de lucernă, smirnă, mușețel, mentă consumat zilnic sau mestecarea pătrunjelului sunt benefice. Deși calitățile sale pe termen lung nu sunt demonstrate, se știe că pătrunjelul are proprietăți antibacteriene, așa că poate fi folosit cu încredere, măcar ca o soluție de prim-ajutor. Din timpuri mai vechi, se știe că moldovenii mestecau pătrunjel proaspăt sau frunze de mentă pentru a-și împrospăta respirația.
Bicarbonatul de sodiu este o altă armă de nădejde, acesta reușind să scadă semnificativ nivelul acidității din gură. În cele din urmă, specialiștii ne recomandă să alegem cu încredere și produsele pentru curățarea limbii, acesta fiind mediul cel mai prielnic pentru bacteriile care produc respirația urât mirositoare.
De asemenea, nu săriți peste micul dejun. Respirația de dimineață se poate transforma în una neplăcută, mai ales că devine uscată peste noapte. Nu vă treziți cu țigară și cafea, deoarece lucrurile se pot înrăutăți.