Patru ore de educație fizică pe săptămână în școli și grădinițe, promovarea mersului pe jos și pe bicicletă spre instituții, dar și crearea cluburilor sportive pentru copii. Acestea sunt noi reguli pentru promovarea unui mod sănătos de viață și au fost incluse în Regulamentul cu privire la regimul alimentar sănătos și activitatea fizică în instituțiile de învățământ, elaborat prin ordinul ministrului Sănătății Ruxanda Glavan.
Așadar, autoritățile își propun ca în cele patru ore de educație fizică pe săptămână să fie promovate mai multe deprinderi de a face mișcare și a lucrului în echipă, dar și o instruire mai largă a profesorilor și educatorilor în acest sens.
Un aspect inovator este și promovarea activă a mersului pe jos și cu bicicleta spre școală. Autorii documentului își mai doresc să implementeze, în premieră, proiectul „autobuze pedestre” (walking bus) pentru cartierele și localitățile unde instituțiile de învățământ nu sunt departe de casă.
În țările europene, această practică există de mai mulți ani și prevede că elevii sunt îndrumați, în grupuri, spre școală de doi sau trei adulți, selectați din rândul părinților și al voluntarilor. Sunt trasee, orare bine stabilite și puncte pentru opriri unde părinții își pot aduce copiii. Acest sistem favorizează discuțiile dintre copii, mișcarea și cunoașterea semnelor de circulație și a regulilor din trafic.
De asemenea, pe termen lung, autoritățile vor analiza și posibilitatea reducerii limitei de viteză pentru mașini în preajma școlilor și grădinițelor.
Regulamentul Ministerului Sănătății mai prevede crearea în instituții a cluburilor de sport, de cercetași pentru încurajarea alergatului și plimbărilor lungi. Beneficiile pentru sănătate în urma aplicării noilor prevederi vor fi reducerea numărului copiilor obezi, a bolilor cardiovasculare și metabolice, iar cazurile de anxietate și depresie vor fi mai puține.
Potrivit studiilor Organizației Mondiale a Sănătății, 70 la sută dintre decesele premature ale adulților sunt cauzate de comportamentele și obiceiurile nesănătoase inițiate încă în copilărie. Tot OMS le recomandă copiilor și adolescenților, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, să facă exerciții fizice pentru întărirea corpului cel puțin 60 de minute pe zi.