Mai mulți bebeluși au fost salvați anul trecut de la moarte, datorită reformelor aplicate în domeniul medicinii primare. Cel puțin asta afirmă medicii din raioanele unde numărul cazurilor de deces, în rândul copiilor cu vârsta de până la un an, s-a redus. Datele Centrului de Management în Sănătate arată că 352 de bebeluși au murit în 2016, cu 25 mai puțini decât acum doi ani.
Cei mai mulți micuți au fost salvați de medicii din raioanele Călărași, Ialoveni, Orhei, Glodeni, Briceni, Orhei, Criuleni, Comrat, Edineț și Telenești. Specialiștii spun că acest rezultat se datorează îmbunătățirii condițiilor de tratament a copiilor, conlucrarea eficientă dintre medicii de familie și pediatri și creșterea calității asistenței medicale acordată gravidelor și bebelușilor.
Patru micuți au decedat în 2016 în raionul Călărași, de trei ori mai puțini decât în anii precedenți. Potrivit șefului Centrului de Sănătate din raion, anul trecut au fost mai eficient monitorizată starea de sănătate a minorilor. Vigilența și responsabilitatea medicilor au sporit, în primul rând, datorită noului mecanism de remunerare aplicat de Ministerul Sănătății. De asemenea, în ultimii ani, medicii de familie din raionul Călărași au făcut mai multe instruiri, fapt care a influențat calitatea asistenței medicale primare.
„Scăderea ratei mortalității infantile în raionul Călărași a fost determinată de remunerarea medicilor în baza indicatorilor de performanță. Medicii de familie și asistentele medicale acordă o atenție și mai mare pacienților. În special, sunt foarte bine monitorizate gravidele și femeile de vârstă fertilă. De asemenea, conlucrarea dintre medicul de familie și pediatru a dat roade. Acum pediatrii activează în cadrul Centrului de Sănătate din Călărași. În orice moment, ei sunt disponibili să examineze copiii. Mai mult, în cazuri grave, ei se deplasează la domiciliul pacienților minori”, a declarat pentru emedicina.md Nicolae Lupu, directorul Centrului de Sănătate din raionul Călărași.
În raionul Glodeni doi copii au murit, anul trecut. Acum doi ani însă medicii nu au reușit să salveze opt bebeluși. Specialiștii spun că au reușit să diminueze rata mortalității infantile datorită regionalizării serviciilor pediatrice și perinatale. De asemenea, calitatea asistenței acordată copiilor a sporit și ca urmare a suportului acordat medicilor din raion de către specialiștii Institutului Mamei și Copilului.
„Medicii de familie și asistentele medicale supraveghează mai bine gravidele și bebelușii. Gravidele cu patologii sunt trimise să nască la maternitățile de nivelul doi sau trei, unde există condiții adecvate pentru acordarea asistenței medicale în cazuri grave. Cu certitudine, regionalizarea serviciului perinatal a contribuit la scăderea mortalității infantile în raionul nostru. De asemenea, medicii de familie conlucrează eficient cu asistenții sociali. În comun îi monitorizează pe toți copiii cu vârste de până la cinci ani, din familii social-vulnerabile”, a spus Silvia Bogdan, specialist în domeniul asistenței mamei și copilului din raionul Glodeni.
Rezultate bune au fost obținute în domeniul asistenței medicale acordate copiilor și în raionul Briceni. Medicii de familie monitorizează mai eficient starea de sănătate a bebelușilor. De asemenea, în ultimii ani, în Spitalul Raional din Briceni au fost create condiții moderne de tratament. Potrivit statisticilor, anul trecut acolo au fost înregistrate două cazuri de deces în rândul copiilor, cu trei mai puține decât în 2015.
„Sunt minuțios monitorizați copiii până la un an de viață. Stabilim repede diagnosticul și internăm pacienții imediat. În ultimii cinci ani au fost create condiții bune de îngrijire și tratament în secțiile de pediatrie și reanimare pediatrică a Spitalului Raional Briceni. Datorită regionalizării serviciului pediatric, salvăm mai mulți copii. Atunci când suspectăm ceva grav, îi transportăm la Spitalul din municipiul Bălți”, a menționat Emilia Andreițova specialist în domeniul asistenței mamei și copilului din raionul Briceni.
În raionul Criuleni au murit anul trecut trei bebeluși. În 2015 au fost înregistrate șase cazuri de deces în rândul copiilor. Directorul Spitalului Raional din Criuleni spune că acesta este rezultatul, din ultimii ani, a efortului medicilor de familie.
„Gravidele sunt luate mai devreme la evidență și, ca urmare, sunt mai bine monitorizate. Astfel, medicii reușesc să depisteze timpuriu maladiile gravidei sau ale fătului. Afecțiunile sunt tratate, iar femeile nasc copii sănătoși. Posibil, scăderea ratei mortalității infantile se datorează și conlucrării eficiente dintre medicul de familie și pediatru”, a menționat pentru emedicina.md Silvia Arhiri, directorul Spitalului Raional Criuleni.
Cei mai mulți bebeluși, 258 la număr, au murit în 2016 din cauza afecțiunilor din perioada perinatală și a malformațiilor congenitale. În alte 55 de cazuri, decesul a survenit din cauza complicațiilor afecțiunilor respiratorii și parazitare.