21 November 2024
mun. Chișinău

Studiu OMS: Patru din cinci oameni cu hipertensiune arterială nu sunt tratați corect

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atenționează că majoritatea persoanelor care suferă de hipertensiune arterială nu beneficiază de un tratament corect. În urma evaluării, în premieră, a impactului hipertensiunii arteriale asupra vieții oamenilor la nivel mondial, experții au constatat că patru din cinci persoane, diagnosticate cu această afecțiune, nu sunt tratate cum trebuie.

OMS mai avertizează că, dacă țările ar putea acorda tratament mai multor persoane, 76 de milioane de decese ar putea fi evitate, până în 2050.

Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume. Această condiție obișnuită, dar cu final mortal, duce la accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și multe alte probleme de sănătate.

Numărul persoanelor care trăiesc cu hipertensiune arterială (tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mare) s-a dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde.

Aproape jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială la nivel global nu cunosc că suferă de aceasta.

Hipertensiunea arterială este primară și secundară. Prima, apare treptat, odată cu înaintarea în vârstă, de aceea medicii recomandă monitorizarea constantă a valorilor arteriale. 

Cea de-a doua are la bază factori medicali: apnee în somn, boli ale rinichilor și arterelor renale, tumori ale glandelor suprarenale, afecțiuni cardiace, diabet, afecțiuni ale tiroidei, malformații congenitale ale vaselor de sânge.

De asemenea, consumul de alcool, tutun, medicamente (analgezice, contraceptive, pastile pentru răceală) și droguri poate favoriza dezvoltarea hipertensiunii arteriale secundare.