21 November 2024
mun. Chișinău

Tot mai mulți copii ajung la dermatolog cu negi în talpă

În această perioadă, tot mai mulți copii, care frecventează cursurile de înot, dansuri sau practică alt tip de sport, dezvoltă negi (negel) în talpă, care sunt denumiți și veruci plantare. Principala cauză a apariției acestora este infecția cu virusul HPV (virusul papilloma uman), care se dezvoltă în locuri umede și călduroase, cum ar fi piscinele acoperite, saunele și vestiarele. Informațiile au fost oferite pentru Emedicina de către dermatovenerologul Jaclina Cazacu, de la Centrul Sănătății și Familiei „Galaxia” din Chișinău. Medicul a menționat și alte detalii despre această afecțiune, dar și despre cum pot fi preveniți și tratați negii.

Ce sunt negii și care sunt cauzele apariției acestora

Negii sau verucile sunt leziuni ale pielii benigne (care nu prezintă gravitate). Aceștia apar în urma infectării celulelor superficiale ale pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV. Unele dintre acestea afectează pielea, iar altele – mucoasa genitală sau bucală.

Verucile afectează oameni de toate vârstele, însă cele mai frecvente sunt în rândul copiilor și adulților tineri. Cel mai des, copiii fac negi pe laba piciorului, pe mâini și față. Cele mai afectate sunt fetele, dar și alte persoane cu sistem imunitar slăbit cum ar fi: diabeticii, bolnavii cronici și adolescenții.

Negii la copii apar din cauza faptului că sistemul imunitar al micuților este slăbit, imatur, inadaptat și incapabil să facă față numărului din ce în ce mai mare de virusuri și tulpini noi ale acestora, care se află în mediul înconjurător. Negii sunt contagioși. Virusul papilloma uman se transmite de la o persoană bolnavă la copilul sănătos atât prin contact direct cu suprafața infestată, adică printr-o mică rană, zgârietură la nivelul pielii, cât și prin folosirea în comun a hainelor, prosoapelor, lenjeriei de pat, a jucăriilor etc. De asemenea, acest virus poate fi contractat și din apa bazinului de înot sau din sala de sport. Și transpirația favorizează apariția verucilor.

De câte feluri pot fi verucile?

Există mai multe tipuri de negi, care se deosebesc prin formă, culoare și locurile în care apar.

1. Veruci vulgare sau negi comuni. Acestea sunt niște leziuni rotunde sau ovale, bine delimitate, de culoarea pielii, cu suprafața aspră. Apar cel mai des pe mâini (în dosul mâinii, la nivelul degetelor și unghii). Numărul acestora poate fi de la o leziune la câteva zeci. Cel mai des, acest tip de negi apar la copii. Sunt asimptomatice.

Negi plantari. Aceste veruci apar la nivelul tălpilor și au un aspect similar bătăturilor. Au forma unui disc, culoarea gălbui, consistența dură și pot avea puncte negre – mici hemoragii intralezionale. Astfel de negi sunt localizați în zonele de maximă presiune de la nivelul tălpii, pot fi unici sau multipli. De obicei, ei se dezvoltă în adâncime. Din cauza presiunii exercitate de greutatea corpului, sunt foarte dureroși și pot provoca dificultăți în timpul mersului.

Veruci plane. Sunt leziuni rotunde sau ovale, de culoarea pielii, cu aspect turtit, suprafață netedă și dimensiune foarte mică, fiind dificil de observat. Pot provoca mâncărime. Aceștia apar, de obicei, pe față. Sunt frecvente la copii și tineri.

Papiloame. Aceste leziuni au o formă alungită și strâmtă, cu aspect de „ciucure”. Sunt de culoarea pielii sau brună, localizate la nivelul pliurilor (gât, axilă, pleoape). Acestea sunt inofensive, dar inestetice. Ele pot deveni dureroase dacă sunt tăiate.

Negi genitali. O categorie aparte o reprezintă negii genitali care se formează în jurul zonelor intime, anusului, vaginului sau chiar în colul uterin. Aceștia mai poartă denumirea de condiloame, sunt cei mai periculoși și se cunosc ca fiind responsabili de dezvoltarea cancerului de col uterin, al penisului, al cavității bucale sau laringe.

Simptome

La început, negii sunt niște umflături mici, translucide și, pe parcursul a mai multor luni, se pot dezvolta și deveni niște structuri solide, moi sau aspre la atingere, de culoare maroniu închis, cu forme și dimensiuni variate. Pe deasupra, se poate forma o crustă sau un punct negru în mijloc. Mai exact, este vorba despre o acumulare de celule tipice ale pielii, care poate semăna cu o bătătură.

Principalul simptom al negilor plantari este sensibilitatea la atingere sau durerea. Chiar dacă nu este o afecțiune gravă, negii în talpă pot fi extrem de dureroși și pot provoca disconfort la mers sau atunci când persoana afectată stă în picioare.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul poate fi stabilit ușor de către medicul dermatolog sau în baza leziunii ori a biopsiei dintr-o mostră de țesut. În funcție de rezultatele analizelor, medicul va recomanda cel mai eficient tratament.

Sunt situații în care negii nu au nevoie de niciun tratament. În mare parte, verucile dispar de la sine, pe parcursul a cel mult doi ani de la apariție. Virusul însă persistă în corp. Alteori, sunt necesare să fie întreprinse mai multe măsuri ce implică remedii naturiste sau tratament la domiciliu, care constă în folosirea antiviralelor (medicament care combate virusurile), a unor unguente, soluții cutanate, care conțin acid salicilic și acid lactic. În cazuri mai serioase, se apelează la tehnicile chirurgicale – criochirurgia, în care se folosește azotul lichid, excizia cu laser și electrochirurgia.

Cum poate fi prevenită apariția verucilor

Printre metodele de prevenție a infectării cu HPV este, în primul rând, păstrarea regulilor de igienă. Copiii ar trebui să nu-și roadă unghiile sau să rupă cuticulele. Orice leziune, oricât de mică ar fi, este o poartă deschisă pentru virusuri, inclusiv pentru HPV. De asemenea, prosoapele și buretele de baie folosite de copii nu trebuie utilizate de niciun alt membru al familiei. În același timp, este recomandată purtarea papucilor în preajma piscinelor, în interiorul vestiarelor și în cabinele de duș.

Apariția negilor genitali, care pot provoca unele forme de cancere de col uterin,  poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva HPV, susțin ginecologii. Acest virus se transmite în special prin contact sexual și poate rămâne latent în organism pentru ani de zile. Medicii recomandă vaccinarea fetelor și băieților înaintea începerii vieții sexuale, pentru o eficacitate maximă. Vaccinul poate fi făcut și la vârstă adultă.