Vara este un anotimp în care natura ne alintă cu o mulțime de vitamine, iar unele dintre ele le putem păstra și pentru iarnă. Este cazul zmeurei, al cărei gust îl știm bine încă din copilărie, când mama ne pregătea ceaiul cald cu dulceață atunci când aveam simptome de răceală. Este un fruct pe cât de delicios, pe atât de benefic pentru sănătate. Zmeura poate fi ușor inclusă în dieta noastră cotidiană și consumată direct din grădină, în limonadă sau sub formă de gem. Fructul nu doar că îți excită la maximum papilele gustative, dar este și extrem de nutritiv. Zmeura aproape că se topește în gură, datorită texturii moi și dulci. Conține cantități importante de antioxidanti polifenolici, cum ar fi pigmenți antociani, care asigură protecție optimă a sănătății. Sunt, de asemenea, unele dintre fructele cele mai bogate în fibre. Ne bucură organismul cu vitamina C, vitamine din grupul B, acid folic, fier și cupru.
Bună pentru slăbit
Zmeura este bogată în fibre dietetice, care contribuie la încetinirea digestiei, ceea ce înseamnă că prelungește senzația de sațietate. De asemenea, conținutul de mangan menține rata metabolică ridicată, arzând astfel grăsimile. Dacă ești în căutarea unui mod delicios și eficient de a slăbi, atunci zmeura este o opțiune ideală.
Te scapă de riduri
Aceste fructe fac magie în cazul ridurilor. De asemenea, protejează pielea de efectele nocive ale razelor solare. Puterea lor antioxidantă și vitamina C contribuie la prevenirea îmbătrânirii. Pot fi folosite pentru o mască naturală pentru față: două pahare de zmeură cu un pahar de iaurt natural trebuie amestecate bine, până mixtura este moale, iar apoi aceasta trebuie aplicată pe piele pentru 15 minute.
Îți asigură o vedere de vultur
Trei porții de zmeură pe zi s-au dovedit a fi un remediu excelent pentru prevenirea degenerescenței maculare, o afecțiune a retinei care apare de obicei la bătrânețe și care ne împiedică să vedem lucrurile clar. Aceasta poate progresa și conduce treptat spre orbire. Studiile au demonstrat că zmeura are efecte benefice pentru protejarea de această boală.
Te păzește de infecții și cancer
După cum am menționat anterior, zmeura are puteri antioxidante, datorită conținutului de acid elagic. Aceste fructe opresc deteriorarea membranelor celulare prin neutralizarea radicalilor liberi. Datorită acestui fitochimic, plantele se protejează de infecții și dăunători. De aceea, acidul elagic are efecte antibacteriene, antivirale și antifungice și în cazul oamenilor. Mai mult, studiile au demonstrat că, tot datorită acestei componente, zmeura are proprietăți de prevenire a cancerului, în special în cazul celui de colon.
Bună pentru fertilitate
Cercetările au scos la iveală că zmeura este eficientă pentru fertilitate, în special în cazul femeilor care vor să conceapă un copil. Conține acid folic, esențial pentru o bună dezvoltare a embrionului. De asemenea, fructele au beneficii pentru sănătatea femeilor însărcinate și a fătului, precum și în perioada de alăptare. Zmeura contribuie și la reglarea menstruației.
Sfaturi utile
Zmeura este un produs ușor perisabil, ceea ce înseamnă că trebuie consumată în cel mult două zile după ce sunt culese sau cumpărate. Atunci când mergeți la piață sau la magazin, alegeți fructele care au un aspect ferm și sunt de un roz intens. Evitați-le pe cele moi. Zmeura proaspătă este, de obicei, în piețe de la începutul verii. O variantă de a păstra proprietățile nutritive ale acestor fructe pentru iarnă este dulceața de zmeură, ușor de preparat chiar și fără fierbere. De asemenea, puteți să le înghețați și să le consumați când vine sezonul rece.