Pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) vor beneficia de un spectru larg de servicii medicale de calitate, la timp. 13 centre pentru pacienții cu AVC, dintre care 11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv, vor fi instituite în instituțiile medico-sanitare spitalicești din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 octombrie, de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care, alături de câțiva directori de spitale, a prezentat noul concept de organizare a serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale.
Ministrul Sănătății a vorbit despre gravitatea și severitatea accidentului vascular cerebral și a oferit statistici îngrijorătoare despre situația din Republica Moldova.
„Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză principală de deces și principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. AVC nu este doar o problemă medicală, ci și socială majoră a umanității. În prezent, lumea se confruntă cu o epidemie de AVC, ținând cont de numărul mare de cazuri și impactul maladiei. Moldova se află în primele zece locuri în lume în ceea ce privește incidența AVC, iar mortalitatea provocată de această afecțiune este de 3-4 ori mai mare decât în statele UE. O treime din pacienți mor din primul an de la debutul bolii, o treime din persoanele care supraviețuiesc rămân cu un handicap motor sau cognitiv pe termen lung. Incidența AVC la bărbați este cu 19% mai mare decât la femei. Doar 20% din persoanele care au suportat AVC vor reveni cândva la activitatea lor profesională. 63% dintre pacienții cu AVC din Republica Moldova sunt la o vârstă aptă de muncă”, a declarat ministrul Ala Nemerenco.
Astfel, autoritățile dau asigurări că în centrele care urmează să fie create, pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea de sănătate fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC. De asemenea, vor fi efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului și administrat tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale. Totodată, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC. În tot acest proces vor fi implicați specialiști din mai multe domenii medicale.
„Este cel mai important pas spre regionalizarea serviciilor medicale spitalicești realizat de Ministerul Sănătății, în ultimii 20 de ani. Beneficiile sunt incontestabile, deoarece doar într-un sistem descentralizat pot fi realizate în primele 4,5 ore de la producerea AVC – ului toate procedurile de diagnosticare (CT, USG Doppler, analizele de laborator), de tratament medicamentos (tromboliza sistemică) și tratamentul endovascular (tromboliza farmacologică intraarterială, trombaspirația sau trombectomia mecanică într-o fereastră terapeutica de șase ore sau chiar mai mare). Felicitări tuturor!”, a menționat Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.
La necesitate, medicii din cadrul centrului comprehensiv vor oferi consultații la distanță colegilor din celelalte instituții, care vor permite evaluarea clinică în timp real al pacienților cu AVC și oferirea recomandărilor imediate de diagnosticare și tratament adecvat. Pentru realizarea examinărilor prioritare, Ministerul Sănătății a dotat instituțiile cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare.
„Este o zi istorică, un eveniment spre care ne-am îndreptat ani în șir. Posibilitățile unice care astăzi sunt la Institutul de Medicină Urgentă (Spitalul de Urgență) și Institutul de Neurologie vor fi aduse în teritoriu. Asta înseamnă un alt nivel de dezvoltare a urgențelor medicale, a sistemului medical în general. Ce sunt bolile vasculare cerebrale? Sunt o catastrofă!”, a adăugat Stanislav Groppa, șeful Catedrei de Neurologie nr. 2 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament. Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă. Aceste centre vor deveni funcționale imediat ce vor fi pregătite deplin și după ce ministrul Sănătății va emite un ordin în acest sens.
Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Această boală a vârstei a treia afectează tot mai mulți tineri.
„Am început cu trei trombo extracții în 2019, iar în prezent operăm de 20 de ori mai mulți pacienți. În nouă luni ale acestui an, 60 de pacienți au fost supuși intervențiilor chirurgicale. Numărul pacienților care au beneficiat de tromboliză (terapia fibrinolitică care constă în utilizarea medicamentelor pentru a degrada trombii (cheaguri de sânge) a fost de 16 cazuri, în 2019, în 9 luni ale anului 2023 au fost efectuate 13 proceduri). În luna iulie, au fost transferați pacienți din 24 de raioane, din spitalele raionale, iar în septembrie – 28”, a specificat Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.
Principalele cauze sunt stresul și alimentația. Medicii spun că este foarte important să recunoaștem simptomele și să ajungem foarte repede la medic. Semnele accidentului vascular cerebral sunt vederea slăbită, probleme de vorbire, tulburări de mers sau paralizie la nivelul feței și brațelor.
Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut din zona afectată. Pentru ca cetățenii să se adreseze cât mai timpuriu după ajutor medical, Ministerul Sănătății va desfășura o campanie prin care va informa și sensibiliza populația cu privire la semnele AVC. De asemenea, pentru prevenirea maladiei cetățenii vor fi informați despre factorii de risc ai AVC.