Odată cu venirea toamnei și răcirea vremii vine și sezonul virozelor, pneumoniilor și nu numai. Este bine știut faptul că cei mici sunt vulnerabili în fața răcelilor și a infecțiilor de tot felul, deoarece nu au un sistem imunitar bine dezvoltat. Odată ce copilul s-a îmbolnăvit, în cele mai multe cazuri, unul dintre părinți este nevoit să-și dea programul peste cap, să-și ia câteva zile libere de la serviciu ca să stea cu el acasă sau la spital. Ei bine, micuțul s-a tratat, dar apare întrebarea când copilul poate merge din nou în colectivitate. Subiectul este abordat diferit chiar și de către medici.
În context, neonatolog-pediatrul Mihai Stratulat a menționat pentru e-medicina că: „În primul rând, părinții trebuie să afle exact de ce boală suferă copilul. Este vorba despre viroză sau despre o afecțiune mai gravă. Odată stabilit diagnosticul și urmat tratamentul corespunzător, copilul poate merge din nou la grădiniță sau școală în câteva zile. Indiferent de cât stă copilul acasă, odată ajuns în contact cu o nouă infecție, o va prelua, fapt ce nu este întotdeauna rău. Astfel, organismul generează anticorpi, care îl vor proteja în viitor. În general, le sfătuiesc pe mămici să aibă răbdare și să nu intre în panică la orice răceală, în aceste situații copiii își întăresc imunitatea”, a spus Stratulat.
Și pediatrul Neli Revenco susține că, odată tratați de infecțiile respiratorii, copiii nu mai prezintă pericol de îmbolnăvire a altor colegi și pot reveni în comunitate. „Infecțiile respiratorii, care au creat complicații sau pneumonie, necesită o perioadă de reabilitare mai lungă, de până la două săptămâni.”
Iar pediatrul din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1, Liuba Neamțu, a specificat că micuții trebuie să stea acasă cel puțin o săptămână, în cazul infecțiilor respiratorii, și 2 – 3 săptămâni, dacă suferă de pneumonie.
Virozele sunt bolile infecțioase ale căilor respiratorii superioare și sunt contagioase. Acestea reprezintă o patologie frecventă în cadrul bolilor copilului, având un potențial grav, amenințând uneori chiar viața micuților. Ele sunt produse de virusuri, peste 200 la număr, și trebuie diferențiate atent de infecțiile respiratorii produse de microbi. Simptomatologia virozelor respiratorii este complexă. Inițial, copilul prezintă câteva zile semne de rinită, nas înfundat, respirație dificilă, scurgeri ale mucoasei nazale.
Ulterior, se instalează simptome precum tuse, respirații șuierate și mai frecvente decât ritmul normal de 12 respirații pe minut, puls accelerat, scăderea poftei de mâncare, iritabilitate din cauza respirației dificile. Brusc, apare febra, care atinge valori cuprinse între 38.3 °C și 38.9 °C.
În majoritatea cazurilor, virozele sunt ușoare și durează 3 – 7 zile, deși unele persoane pot avea simptome (tuse, strănut, nas înfundat) chiar și până la două săptămâni. Unele virusuri respiratorii pot deprima sistemul imunitar sau pot leza tractul respirator, facilitând apariția unei noi infecții virale sau infecții bacteriene. În consecință, apar complicații de tipul: sinuzită, otită, bronșită acută, pneumonie și tuse convulsivă.
Potrivit medicilor, spălarea frecventă a mâinilor cu săpun este un mod eficient pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Produsele pe bază de alcool sunt o alternativă bună pentru dezinfectarea mâinilor. Soluția trebuie întinsă pe toată suprafața mâinilor, degetelor și încheieturilor, până se usucă. De asemenea, mâinile trebuie spălate înainte de a găti și servi alimentele, după mersul la baie, după tuse, suflarea nasului sau strănut în palmă. Dacă se vine în contact direct cu persoane bolnave, atunci trebuie evitată atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile contaminate cu secreții. În plus, este indicat să utilizați șervețelele pentru a acoperi nasul și gura în caz de strănut sau tuse.
Medicii le mai recomandă părinților să nu facă abuz de medicamente în cazul virozelor. Și asta deoarece, acestea scad imunitatea, care este scutul organismului și indică o alimentație corectă mai ales în sezonul rece.
Odată cu răcirea vremii, meniul copilului trebuie să includă brânzeturi, carne și ouă, care întăresc sistemul imunitar, precum și vitamine și minerale din legumele și fructele proaspete de sezon. De pe masa copiilor nu trebuie să lipsească în special legumele care conțin vitamina C, precum morcovii, conopida, broccoli și țelina. De asemenea, este indicat un consum sporit de lichide.
Potrivit staticilor, un adult poate răci de 2 – 3 ori într-un an, iar un copil de 6 – 12 ori. Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute, ce pot determina apariția răcelii, rinovirusurile sunt cel mai des întâlnite.