22 November 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății le va interzice persoanelor fără pregătire medicală să facă proceduri de chirurgie estetică

 

Ministerul Sănătății le va interzice persoanelor fără studii medicale să facă proceduri de chirurgie estetică, inclusiv cu injectarea substanțelor care pot prezenta riscuri asupra sănătății. În acest scop a fost instituit un grup de lucru care va examina ce presupune serviciul de cosmetologie și medicină estetică din țară. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a luat această decizie după ce mai multe femei au reclamat reacții adverse în urma intervențiilor efectuate de persoane necalificate.

Grupul de lucru va elabora un regulament, care va reglementa domeniul cosmetologiei și medicinii estetice.

Foto: Ruxanda Glavan

Trebuie să avem norme clare în domeniul cosmetologiei și medicinii estetice. În primul rând, să definim noțiunea de proceduri de cosmetologie și estetică. Să stabilim câți specialiști avem, cine are dreptul să facă proceduri estetice, cum poate fi verificată calitatea acestor servicii. Propun să analizăm bine situația și să elaborăm un regulament în cel mult două luni. Ulterior, vom monitoriza cum este implementat documentul”, a menționat Ruxanda Glavan.

Regulamentul va stabili competențele și responsabilitățile persoanelor care pot face proceduri estetice. Aceasta îi va permite Ministerului Sănătății să verifice calitatea serviciilor prestate în acest domeniu.

Am tratat mai mulți pacienți cu reacții adverse grave, obținute în urma procedurilor estetice efectuate de persoane necalificate. Chiar una dintre pacientele mele oferă asemenea servicii. Domeniul ei de activitate nu are nicio tangență cu medicina, ceea ce este foarte grav”, a spus dermatologul Vera Malcoci.

Regulamentul va determina autoritățile din educație să îmbunătățească programele de studii în baza cărora sunt desfășurate cursurile de cosmetician. Carențele existente în aceste documente le permit persoanelor fără pregătire medicală să facă inclusiv proceduri de chirurgie estetică.

Ministerul Sănătății trebuie să asigure calitatea serviciilor medicale. Monitorizarea calității poate fi făcută doar dacă aceste servicii sunt acreditate. Asta prevede Legea cu privire la acreditarea și evaluarea instituțiilor medicale. Dacă angajații unui salon de înfrumusețare, pe lângă servicii de make-up, injectează și botox, înseamnă că prestează și servicii medicale care trebuie acreditate”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Rodica Scutelnic.

Specialiștii în domeniul medicinii estetice afirmă că unii cosmeticieni utilizează preparate periculoase pentru tratamentele estetice.

Trebuie de reglementat aceste proceduri. Avem pe piață preparate care conțin un amestec de silicon și ulei. Pentru mărirea masei musculare, unii folosesc alcool cu lidocain. Este o combinație foarte periculoasă, care provoacă sechele greu de înlăturat”, a precizat Ghenadie Conțu, doctor în științe medicale.

Din grupul de lucru fac parte 19 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, printre care doctori în științe medicale în domeniul dermatologiei și directori ai centrelor medicale autorizate în domeniul medicinii estetice. Specialiștii vor evalua serviciul de cosmetologie și medicină estetică până la sfârșitul lunii aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *