În fiecare an, în data de 2 octombrie, în Republica Moldova va fi sărbătorită Ziua Națională a Ambulanței. Sărbătoarea este dedicată celor 5.600 de angajați care activează în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească, care intervin anual în aproape un milion de cazuri, pentru a acorda primul ajutor.
Proiectul de hotărâre privind instituirea Zilei Naționale a Ambulanței a fost elaborat de Ministerul Sănătății și a fost aprobat de Guvern marți, 26 septembrie.
„Necesitatea instituirii acestei sărbători derivă din rolul esențial pe care îl are serviciul de asistență medicală urgentă în reducerea mortalității și ameliorarea sănătății populației din țara noastră. Marcarea Zilei Naționale a Ambulanței în Republica Moldova va contribui, de asemenea, la creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor, atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur”, argumentează reprezentanții Ministerului Sănătății.
În octombrie, se împlinesc 20 de ani de la înființarea serviciului de asistență medicală urgentă, coordonarea căruia este asigurată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Serviciul este unul esențial în cazuri excepționale, precum pandemii, cutremure, inundații, criza refugiaților sau război.
Ziua ambulanței este marcată în mai multe țări europene, inclusiv în România. Cu această ocazie, sunt organizate mai multe evenimente cu participarea populației, instituțiilor medicale, autorităților și ONG-urilor.