25 November 2024
mun. Chișinău

Omul, principalul inamic al Planetei

Istoria a demonstrat, în repetate rânduri, că omul a avut unul dintre cele mai distrugătoare efecte asupra Planetei. Deși suntem obligați prin esență să trăim în armonie cu natura, de multe ori am făcut exact invers. Din pur egoism, inconștiență sau în căutare a profitului, oamenii au călcat în picioare tot ce a creat mai frumos natura. În fiecare an, în 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Pământului, ziua în care ar trebui să privim înapoi și să încercăm să nu repetăm greșelile care, de-a lungul istoriei, ne-au costat milioane de vieți distruse. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. După două decenii, în anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii. În continuare vă prezentăm cinci dintre cele mai mari dezastre ecologice provocate de om, unele dintre ele continuă și astăzi să ne îmbolnăvească. 

Explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl

watermarked-che1În data de 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei de la Cernobîl a explodat. În urma deflagraţiei, o cantitate enormă de radiații a fost eliberată în atmosferă, mai mare decât cea emisă de bombele de la Hiroshima și Nagasaki. Radiațiile au fost duse de vânt pe întregul continent european. Totuși, suprafața cu cel mai mare grad de risc de iradiere includea nordul Ucrainei și sudul, estul și vestul Belarusului. În momentul exploziei, în această regiune, locuiau șapte milioane de oameni, printre care trei milioane de copii. Deși explozia a provocat doar 47 de victime recunoscute oficial, zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiațiilor în anii ce au urmat. Centrala a fost complet închisă în anul 2000, la 14 ani de la producerea tragediei.

Catastrofa de la uzina de pesticide din Bhopal, India

watermarked-maxresdefaultCu doi ani mai devreme, în India, avea să se producă cea mai mare catastrofă industrială din istorie. În data de 2 decembrie 1984, la miezul nopții, un accident la uzina de pesticide “Union Carbide” din Bhopal, India, a dus la eliminarea în aer a 45 de tone de izocianat de metil otrăvitor. Mii de oameni au murit în câteva ore. Alte mii au pierit în următoarele luni, fiind înregistrate 15.000 de victime. În total, jumătate de milion de oameni au fost afectați într-un fel sau altul. Cei care au supraviețuit au orbit, au avut probleme de sănătate și alte boli îngrozitoare, iar un număr mare de copii s-au născut cu malformații.

Dezastrul ecologic din Golful Mexic

watermarked-o-BP-facebookExplozia platformei petroliere “Deepwater Horizon” și ulterioara deversare de petrol în Golful Mexicului este considerată drept cel mai grav dezastru ambiental provocat de om în istorie. În jur de 500 de tone de petrol brut au poluat apele golfului și coasta nord-americană. Compania petrolieră britanică “British Petroleum”, responsabilă de poluarea produsă în Golful Mexic, a stabilit să achite despăgubiri de 18,7 miliarde de dolari autorităților americane.

Marea Aral – marea secată de oameni

watermarked-Uzbek-Aral-Sea-01Marea Aral era un lac cu apă sărată, al treilea ca mărime din lume. Supranumită și Marea Albastră ca urmare a culorii și limpezimii apei, marea avea o suprafață de 60 de mii de kilometri pătrați și o adâncime de 70 de metri. Marea era alimentată de râurile Amudaria și Sirdaria, fiind centrul unui ecosistem complex, cu faună și floră specifică. Apele mării au început să scadă după 1960, în urma devierii artificiale spre Asia Centrală a râurilor care alimentau bazinul. În 1970, marea scăzuse cu doi metri, iar în 1983 cu 10 metri. Tot atunci, fauna mării a murit, ca urmare a salinității foarte ridicate, care a crescut pe măsură ce apa mării scădea. Azi marea a secat în proporție de 90 la sută.

Puțurile de petrol, incendiate în Golful Persic de către regimul Hussein

watermarked-227893511Îm anul 1991, când Războiul din Golful Persic se încheia, Saddam Hussein și-a dat seama că nu poate cuceri Kuweitul și a decis incendierea a peste 600 de puțuri de petrol. Urmările au fost groaznice. Flăcările au ars timp de câteva luni, iar golful era învelit într-un fum toxic. Au căzut ploi negre și s-au format lacuri de petrol. Oamenii au plecat din zonă, iar animalele și vegetația au capitulat în fața aerului toxic.

Sursa: historia.roziare.com, descoperă.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *