Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor sau intrarea lui Iisus în Ierusalim. În această zi se mănâncă pește, aceasta fiind cea de-a doua dezlegare din postul Paștelui. Vânzătorii ademenesc clienții cu diferite specii de pește. Acesta este un aliment foarte hrănitor, dar care poate provoca toxiinfecții alimentare periculoase, dacă nu este proaspăt. Pentru a evita problemele de sănătate trebuie să țineți cont de câteva sfaturi și indicii atunci când alegeți peștele.
Potrivit cocinasemana.com și delicioasa.com un pește este proaspăt dacă:
- Are ochii strălucitori și clari;
- Culoare și aspect strălucitor. Nu cumpără peștele care are un aspect opac;
- Are miros de apă marină, în timp ce unul vechi are miros neplăcut. Cu cât peștele este mai proaspăt, cu atât miroase mai puțin.
- Are pielea lucioasă și ușor umedă. Dacă este lipicios, nu mai este proaspăt. Solzii trebui să fie intacți, să nu lipsească, să nu se desprindă.
- Carnea peștelui trebuie să fie fermă și rigidă. Dacă împingeți cu degetul în carnea peștelui, aceasta trebuie să revină la forma inițială, nu să rămână în gaură.
- Urechile trebuie să aibă o culoare intensă. Urechile unui pește proaspăt trebuie să se deschidă ca niște evantaie.
Peștele proaspăt se spală în apă rece, se usucă pe hârtie de bucătărie, se acoperă cu o folie alimentară, se pune la frigider și poate fi păstrat până a doua zi.
Iar semnele care arată că un pește file este proaspăt sunt:
- Pielea și culoarea cărnii de pește – plăcute și strălucitoare;
- Nu are un miros penetrant;
- Apasă cu degetul pe pește. Dacă revine la normal, este bun pentru a-l cumpăra. În schimb, daca amprenta persistă, cel mai bine ar fi sa renunți să mai cumperi produsul respectiv.
Tot de Florii este sărbătoarea celor care poartă prenume de flori.