21 November 2024
mun. Chișinău

Concluzii OMS: Legea antifumat aduce beneficii economice statului și industriei de agrement

tigara_aprinsaIndustria de agrement nu are de suferit din cauza interzicerii fumatului în locurile publice, așa cum susțin agenții economici.  Dimpotrivă, legea antifumat contribuie la creșterea veniturilor proprietarilor barurilor și restaurantelor. În același timp, astfel de legi reduc din cheltuielile alocate de stat pentru tratamentul bolilor provocate de pe urma fumatului și crește productivitatea muncii. Acestea sunt constatările mai multor studii efectuate de Organizația Mondială a Sănătății.

Restaurant The Harbour Bucuresti -

Studiile efectuate în Austria, Canada, Statele Unite și Argentina au demonstrat că legislația care interzice fumatul în locurile publice nu a avut impact negativ asupra nivelului vânzărilor și veniturilor în restaurante, baruri, cluburi sau hoteluri. În capitala Argentinei, Buenos Aires, de pildă, dimpotrivă, câștigurile în astfel de localuri au crescut cu 10 la sută după implementarea legii antifumat.

Iar în statul american Washington, profitul barurilor și tavernelor s-a majorat cu peste 100 de milioane de dolari.

În Noua Zeelandă, la doar un an după intrarea în vigoare a interdicțiilor fumatului în locurile publice, numărul turiștilor a crescut cu 1,5 la sută. Prin urmare, industria turistică i-a adus statului, în acel an, venituri mai mari de trei la sută.

De asemenea, legea antifumat reduce costurile pentru tratamentul fumătorilor. Conform Societății Americane a Actuarilor, anual, în lume, statele cheltuiesc în acest scop aproape cinci miliarde de dolari.

1-fumat-pasiv-bebe-5932-fbCel mai grav este că din cauza fumatului pasiv se îmbolnăvesc copiii. De exemplu, în Marea Britanie sunt alocate, în fiecare an, peste 36 de milioane de lire sterline pentru tratamentul astmului bronșic la minori.

În mai multe țări, situația s-a schimbat spre bine, după interzicerea fumatului în locurile publice. De exemplu, la New – York, numărul spitalizărilor din cauza atacului de cord acut provocat de țigări s-a redus cu aproape 4000 de cazuri.  Acest fapt a permis economisirea a 56 de milioane de dolari.

dreamsmoke_comTotodată, mai multe studii arată că persoanele care fumează lipsesc de la locul de muncă mai des. Astfel, în Suedia, concediile de boală a celor care au acest viciu durează cu zece zile mai mult, decât pentru nefumători.

În același timp, 200 de companii din Scoția au înregistrat pierderi în valoare de 40 de milioane de lire sterline, din cauza absenteismului angajaților fumători.

watermarked-omsPotrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 14 mii de oameni mor zilnic în lume din cauza bolilor provocate de pe urma consumului de tutun. Numărul deceselor ar putea ajunge până la opt milioane către anul 2030, dacă statele nu vor adopta măsuri drastice pentru combaterea fumatului, viciu de pe urma căruia au de suferit toate organele.

Fumătorii nu-și vor mai putea aprinde o țigară în locurile publice începând din 31 mai.

Sursa: www.tobaccofreecenter.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *