”Dragă cancer, te urăsc.
Te urăsc din adâncul sufletului și mi se face inima cât un purice când mă gândesc la tine. Nu știu de ce am început această scrisoare cu “dragă”, tu nu-mi ești nici drag, nici scump. Ești cumplit, teribil, crud, nemilos, scârbos, dezgustător și insuportabil. Ești chinuitor și feroce. Furi suflete și le încătușezi în dureri groaznice. Ești cel care roade totul pe dinăuntru și nu lasă loc nici pentru o urmă de lumină. Distrugi inimi, copii, mame, tați, familii, iubiri și lași în urmă râuri de lacrimi și deznădejde. Mi-ai furat Mama. Ai luat-o atunci când abia cunoscusem această lume, când încă mai credeam în povești. Ai furat-o meschin, în câteva luni, iar eu am fost prea mică să înțeleg că pierd cel mai drag om din viața mea. Te-ai furișat în familia noastră pe neașteptate, atunci când abia ne construiam fericirea. Avea doar 27 de ani, iar tu ai chinuit-o în dureri, ai plimbat-o prin spitale, ai înecat-o în lacrimi și ai lipsit-o de cei mai frumoși ani. Ai lăsat un copil aproape orfan și ai făcut țăndări inima tatălui meu. Ai capturat-o pe cea care trebuia să-mi vegheze somnul, să-mi citească povești și să mă țină de mână. Ai privat-o de dreptul de a-și duce fetița la școală, i-ai luat plăcerea de a împleti cosițe și ai lipsit-o de posibilitatea de a învăța să-și aleagă prietenii. Ai dus-o mult prea devreme în cealaltă lume și ai lăsat un copil pierdut pe acest pământ. Faci asta în fiecare zi. Lași micuți și părinți rătăciți, cu ochii în lacrimi. Ai desenat riduri pe fața lui tata și i-ai lăsat ochii înroșiți de atâta plâns. Te urăsc pentru nopțile nedormite de tata, pentru durerea care a măcinat-o pe bunica, fapt pentru care a plecat prea devreme de lângă noi, pentru chinul pe care l-au trăit toți apropiații mei. Te urăsc, pentru că în ziua nunții mele, Mama nu-mi va putea spune cât sunt de frumoasă, nu-mi va aranja buclele și nu mă va ține de mână atunci când mi se va tăia respirația de emoție. Te urăsc pentru că Mama nu l-a cunoscut pe cel căruia îi încredințez viața și că nu își va putea legăna nepoții. Te urăsc pentru că nu mi-ai oferit posibilitatea să învăț să gătesc de la Ea și pentru că nu a avut ocazia să mă dojenească atunci când veneam prea târziu acasă. Te urăsc pentru că de ziua ei trebuie să îi pun flori la mormânt în loc să o îmbrățișez și să-i spun cât de mult o iubesc. Sunt ani în care am avut nevoie de Ea în fiecare zi, ani în care am vorbit cu Ea doar la cimitir, ani în care am înghițit în sec de milioane de ori și m-am gândit că viața mea ar fi fost altfel dacă aș fi avut-o alături. I-ai oprit inima când ea voia să înflorească, i-ai luat viitorul și speranțele, planurile și dorințele. M-ai forțat să văd ceea ce nu ar trebui să vadă niciun copil din lumea asta, ai răvășit un suflet nevinovat.
Un singur lucru trebuie să știi! În ziua în care Mama a plecat la ceruri, ea te-a învins. Nu ai reușit să-i furi licărul din ochi și dragostea pentru viață. Ea a plecat, dar ne-a lăsat nouă curajul și demnitatea ei. Și-a croit aripi de înger și a zburat, lăsând în urma sa doar bunătate. Tu n-ai putut să-i pângărești sufletul. M-ai învățat să fiu puternică, să prețuiesc fiecare clipă din această viață și să cred în puterea Mamei. Am înțeles că nu trebuie să pun preț pe lucruri, ci doar pe sentimente. Am crescut în dragostea nemărginită a Tatălui meu și am certitudinea că am devenit femeia pe care și-o dorea Mama să o vadă. Datorită Ei, am înțeles că trebuie să fiu un om bun, iar noaptea, când mă uit la stele, o văd zâmbind.
Dragă cancer, te urăsc atât de mult, dar nu mi-e frică de tine. Nu pot să iert faptul că mi-ai luat-o pe cea care mi-a dat viață, dar trebuie să știi că n-ai reușit să o omori. Ai distrus-o doar fizic, dar n-ai putut să-i furi viața pe care a apucat să o trăiască, n-ai putut să-i nimicești iubirea pe care a împărțit-o. Iar eu i-am promis să duc mai departe ceea ce a început Ea și fac totul ca Mama să fie mândră de fetița ei”.
Tradițional, în prima săptămână a lunii iunie, în țara noastră este marcată ”Săptămâna națională anticancer”. În acest an, genericul acestui eveniment este ”Screening-ul și diagnosticul precoce al cancerului – cu pași mici spre rezultate mari”. Cele mai stringente probleme abordate cu acest prilej sunt cele legate de depistarea la timp și tratarea cancerului colorectal (cancer de colon și rectal), cancerul de prostată, cancerul mamar și cancerul de col uterin.
Potrivit medicilor oncoproctologi, în Moldova, pe primul loc îi revine cancerului colorectal, cu 12,5 la sută dintre cazuri. Iar în rândul femeilor, cel mai des se întâlnește cancerul de sân. Numai anul trecut, au fost înregistrate 1023 de cazuri noi de cancer mamar, cu aproape 140 de cazuri mai multe decât în 2014.
Pe locul trei se situează cancerul de col uterin. În țara noastră, incidența acestei maladii este de aproape 16 la sută la 100 de mii de femei în an. Îngrijorător este faptul că an de an, tot mai mulți tineri se aleg cu această boală.
Doctorii atrag atenția asupra faptului că această maladie nemiloasă, cancerul, nu înseamnă condamnare la moarte și poate fi învins, dacă momentul diagnosticării nu întârzie foarte mult.