22 November 2024
mun. Chișinău

Soarele este necruțător! Soluţii la îndemână pentru arsurile solare

A venit vara care ne aduce și mult așteptata vacanță! Soarele e sus pe cer, iar termometrele arată tot mai multe grade. Cu toții ardem de nerăbdare să ne tolănim pe plajă, doar că mulți dintre noi ajungem să ne ardem la propriu acolo. Razele ultraviolete își fac de cap pe pielea noastră dacă nu suntem atenți atunci când ne odihnim pe nisipul fin și ascultăm sunetul valurilor, savurând mirosul sărat al mării. Totul este bine și frumos, până ajungem să avem nopți nedormite pentru că ne frige de moarte, iar aspectul roșu al pielii amintește de racii puși la fiert. Oricine se poate arde, chiar dacă mult mai supuse riscului sunt persoanele cu pielea mai deschisă. Ei bine, dacă nu am avut grijă să ne dăm cu o cremă de protecție sau am adormit la soare, există remedii naturale, la îndemâna oricui, chiar și în stațiunile turistice, pentru a ameliora arsurile.

smintinaSmântâna

Smântâna, iaurtul sau chefirul conțin din abundență probiotice și enzime care îți vor ajuta pielea să se trateze. Tot ce ai nevoie este jumătate de ceașcă de smântână care va fi suficientă cel puțin pentru a-ți ameliora arsurile. Aplică direct pe piele și lasă să acționeze cel puțin cinci minute. Când începi să simți că scapi de dureri, poți să ștergi ușor cu o bucată umedă de pânză sau cu puțină apă rece sau călduță.

cartofi-albi-700x700Cartofii

Cartofii sunt cunoscuți pentru efectele lor asupra durerii, pe care o ameliorează, având beneficii în cazuri de iritații, zgârieturi și arsuri. Cartofii sunt foarte benefici şi pentru faptul că reduc inflamația și calmează pielea. Unii oameni folosesc sucul stors din cartofii cruzi dați prin răzătoare, în timp ce alții preferă să aplice mai multe felii pe porțiunea afectată de arsură.

indexCastraveții

Aceste legume calmează durerea instant, oferă o senzație de răcoare și au proprietăți antioxindate și analgezice. Câteva felii aplicate pe pielea afectată de arsuri ar putea face minuni, mai ales dacă repetați procedura de mai multe ori pe zi.

Tea-with-MintMenta și ceaiul verde

O infuzie de mentă te va scăpa imediat de senzația de usturime provocată de arsurile solare. Acidul tanic și teobromina din ceaiul verde sunt secretul proprietăților miraculoase pe care le are pentru tratarea pielii înroșite de razele ultraviolete. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva pliculețe de ceai verde și frunze de mentă la infuzat pentru o oră, iar apoi să aplici pe porțiunea arsă.

aloe veraAloe vera

Gelul din frunzele de aloe vera este celebru pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Arsurile solare nu sunt o excepție. Tot ce trebuie să faci este să îl storci și să te dai ușor cu el pe piele. Lasă să acționeze între 10 și 30 de minute, iar efectele nu se vor lăsa așteptate.

bicarbonat-de-sodiuBicarbonat de sodiu

Această substanţă trebuie dizolvată în apă, iar apoi pus cu o compresă pe pielea arsă de soare. Nu doar calmează durerea și oferă o senzație de răcorire, dar te scapă mai rapid de culoarea roșie a pielii. O altă variantă este să adaugi câteva linguri de bicarbonat în cadă atunci când vrei să faci baie. Important e ca după aceasta să nu vă ștergeți, ci să-l lăsați să acționeze.

Domashnij-krem-dlja-licaCremă făcută acasă

Poți combina beneficiile mai multor produse menționate mai sus ca să obții o cremă eficientă. Ai nevoie de o linguriță de gel de aloe vera, 2-4 lingurițe de bicarbonat de sodiu, frunze de mentă, 2 linguri de apă proaspătă și curată. Pune apa și aloe vera într-un bol și amestecă bine, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu și frunzele de mentă zdrobite bine. Dacă pare o compoziție prea lichidă, mai adaugă bicarbonat, până capătă aspectul unei paste. Lasă la întuneric, într-un borcan bine închis, pentru 24 de ore, iar apoi aplică pe pielea arsă.

Câteva sfaturi esenţiale

  •  Ca să eviți consecințele neplăcute ale arsurii solare, ai grijă să consumi lichide suficiente. Atunci când stai la soare ai mai multă nevoie de apă decât în mod normal, așa că trebuie să ai mereu lângă tine ceva de băut.
  •  Dacă ai stat prea mult la soare, nu te spăla cu săpun sau gel de duș. Toate aceste produse de igienă îți vor usca și mai mult pielea și așa afectată. Mai bine fă un duș răcoros sau cu apă călduță și șterge-te cu un prosop foarte moale, pentru a nu irita pielea.
  •  Ai mare grijă dacă iei medicamente. Trebuie să știi că dacă ai un anumit tratament, pe antibiotice, antifungice sau alte pastile, atunci ești mai sensibil la razele ultraviolete decât în mod obișnuit. Așa că nu sta la soare mai mult de jumătate de oră în astfel de situații.
  •  Nu uita niciodată acasă crema cu factor de protecție și nu opta pentru cele slabe, ci alege crema cu numărul cel puțin 30 inscripționat pe ambalaj, deși ideal ar fi chiar 50. Aplică-l cu jumătate de oră înainte de plajă și reaplică-l atunci când ieși din apă.
  •  Ai mare grijă când mergi la plajă. În intervalul 11:00-16:00 este strict interzis să faci băi de soare. Și nu uita că dacă ești expus o perioadă îndelungată la raze ultraviolete, atunci riști să te îmbolnăvești de cancer la piele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *