22 November 2024
mun. Chișinău

Noul regulament de salarizare, soluția viabilă pentru a opri exodul medicilor

Sistemul de sănătate din țară a pierdut în ultimii 12 ani peste 3.600 de lucrători medicali. Exodul specialiștilor din medicină a fost cauzat, în primul rând, de salariile mizere, dar și de condițiile proaste de muncă în spitale. Cei mai mulți au ales să muncească peste hotare, în special în România, iar alții și-au abandonat profesia și s-au angajat în alte domenii mult mai bine plătite din țară și din străinătate.

watermarked-1000-medical-errors-everday-USÎn perioada 2003-2015, numărul angajaților din sistemul medical s-a redus de la aproximativ 35.500 la 31.900, o scădere de peste 11 la sută. Tot în ultimii 12 ani, numărul medicilor cu studii superioare, care au plecat din sistem, a fost de 480, ceea ce reprezintă o promoție și jumătate a Universității de Medicină “Nicolae Testimiţanu”. De asemenea, în ultimii trei ani, statul a cheltuit aproximativ 100 de milioane de lei pentru pregătirea celor 1030 de tineri, care, în această perioadă, au absolvit Universitatea de Medicină.

10-50-secrets-hospitals-wont-tell-you-surgeon-overtreatmentStatistica arată însă că doar fiecare al doilea s-a angajat în spitalele din țară, ceea ce înseamnă că statul a pierdut 50 de milioane de lei pentru instruirea unor tineri, care nu muncesc în domeniul sanitar. Din această cauză, a crescut considerabil numărul lucrătorilor medicali, care au atins vârsta de pensionare. Dacă în 2005, doar nouă la sută dintre angajații din sănătate ridicau, pe lângă salariu, și pensia, atunci în 2015 fiecare al cincilea lucrător medical era pensionar, cifra lor ridicându-se până la 6.600.

Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în 2015, din cei 500 de lucrători medicali, care au plecat din sistem, 72 la sută au declarat că au făcut acest lucru din motive financiare, adică din cauza salariilor mici.

Statistica tristă și lipsurile din sistemul medical urmează să dispară treptat în urma aprobării de către Guvern a noului regulament de salarizare a lucrătorilor medicali, document ce prevede majorări de aproape 50 la sută pentru tinerii specialiști.

De exemplu, în prezent, salariul de funcție al unui medic de familie, cu un stagiu de cinci ani, este de trei mii de lei. În august, aceștia urmează să ridice deja lefuri de peste cinci mii de lei. De asemenea, dacă până acum un chirurg, cu o experiență de cinci ani, ridica o leafă de cinci mii de lei, cu toate sporurile incluse, acum acest specialist va fi remunerat lunar cu aproximativ 7300 de lei, aproape de două ori mai mult. Și salariul asistentului medical din spitale, care are un stagiu de cinci ani, va crește cu 45 la sută, de la 2700 de lei până la patru mii de lei.

Majorarea lefurilor angajaților din domeniul sănătății va costa în acest an bugetul de stat peste 295 de milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *