23 November 2024
mun. Chișinău

Răul de mașină nu se tratează cu medicamente

 

tired driver sleeps in a carCălătoriile în timpul vacanțelor de vară, pe lângă faptul că ne aduc momente de neuitat și multe distracții, pot deveni un chin. Dacă ați hotărât să mergeți în concediu împreună cu copiii, iar pentru a ajunge la destinație veți folosi automobilul personal sau un autocar, trebuie să respectați un șir de reguli pentru a preveni răul de mașină. Deși nu există un tratament care să vindece definitiv răul de mișcare, sunt o mulțime de metode pentru a preveni simptomele acestei tulburări. Cel mai frecvent sunt afectați copiii între patru și 12 ani. Simptomele care pot apărea în timpul unei călătorii cu mașina, autocarul sau trenul sunt grețuri, dureri abdominale și de cap, amețeală, transpirație și salivație excesivă. 


Creierul, centrul responsabil de mișcare

Urechile sunt organele care transmit informații creierului asupra sensului de mișcare, iar ochii ne ajută să vedem și să apreciem mișcarea în raport cu ce este în jurul nostru. Neconcordanța dintre informațiile transmise creierului de aceste organe pot provoca răul de mașină, în special la copiii mai sensibili. De exemplu, senzațiile neplăcute pot apărea când vă aflați în tren sau autobuz care staționează și priviți un alt vehicul care pleacă sau când vă aflați într-un automobil care efectuează manevre bruște. În aceste situații, privirea trebuie îndreptată spre obiecte fixe, cum ar fi stâlpi sau clădiri.

Profilaxia este cea mai eficientă

stratulat
Foto: Mihai Stratulat

Potrivit pediatrului Mihai Stratulat, simptomele răului de transport pot apărea și atunci când copiii citesc în mașină sau privesc diferite imagini și brusc își aruncă ochii pe geam. “Un copil, căruia i se face rău din cauza mișcării mașinii, poate să devină foarte palid. Ar fi bine ca părinții să renunțe să le dea micuților, pe parcursul călătoriei, iPaduri sau telefoane mobile. Micuții trebuie așezați în mașină, astfel încât să poată privi în față, în sensul de mers. Să privească mai mult pe geam. De cele mai multe ori simptomele acestei tulburări încetează la scurt timp după oprirea automobilului. Dacă părinții pornesc la distanțe mai mari, atunci trebuie să facă staționări periodice. Copiii nu sunt obișnuiți să stea mult timp în aceeași poziție.”

La fel, în automobil trebuie să fie aer curat. Orice miros, cum ar fi fumul de țigară, de carburant sau mâncare poate grăbi apariția răului de transport. Copiii nu trebuie să pornească la drum nici cu stomacul gol. “Asta nu înseamnă însă că părinții trebuie să-i lase pe copii să se ghiftuiască. Micuții ar trebui hrăniți cu o oră sau două înainte de a merge la drum“, recomandă Mihai Stratulat.

ca. 1990s --- Girl Sleeping with Book in Moving Car --- Image by © Martyn Goddard/CORBIS

Preparatele din plante sunt cele mai bune pentru a preveni răul de mașină.Medicamentele trebuie administrate cu jumătate de oră înainte de plecare. Printre preparatele benefice se numără cele pe bază de melisă, ghimbir sau salbe. Acestea pot fi găsite în farmacii. Părinții pot cumpăra și spray-uri speciale, care se pulverizează în gurița copiilor. Adulții pot lua pastile prescrise de medic“, a mai declarat pentru e-medicina, Mihai Stratulat.

Aceleași simptome pot apărea și în timpul călătoriilor cu navele maritime sau în timp ce vă aflați în avion. Dacă aveți rău de mare, atunci este recomandată plasarea la mijlocul ambarcațiunii, iar în timpul călătoriei cu avionul solicitați locurile de lângă aripa aparatului de zbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *