Pentru cei mai mulți oameni, aflați în stare critică, Serviciul de urgență este ultima lor speranță. Se poate însă întâmpla ca din lipsa utilajelor moderne și a ustensilelor elementare în ambulanțele din țară să fie spulberate vieți omenești. În prezent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă dispune de 350 de mașini de salvare, cu o sută mai puține decât ar avea nevoie. 80 la sută dintre vehicule au termenul de exploatare expirat și un grad înalt de uzură.
Cele mai multe mașini nu corespund cerințelor europene și nu dispun de toate dispozitivele medicale necesare. Ambulanțele nu au suficiente defibrilatoare, pompe de perfuzie, aparate de respirație artificială, ceea ce pune în risc viața pacientului transportat. Iată de ce, Ministerul Sănătății își propune să investească, în următorii patru ani, aproximativ 1,3 miliarde de lei ca să achiziționeze ambulanțe noi de tip B și C, așa cum prevede practica Uniunii Europene.
Suma care urmează să fie alocată reprezintă mai mult de jumătate din investițiile preconizate în Programul național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pentru anii 2016-2020.
Astfel, printre echipamentele și utilajele noilor mașini de salvare se numără defibrilatoare moderne automate și manuale, targă cu suport, scaun cu rotile, instalație fixă și portabilă pentru oxigen, aspirator de secreții, folie izolantă pentru arsuri, container frigorific pentru replantare, valiză de intervenție rapidă, laringoscop și chiar ventilator automat. De asemenea, ambulanțele vor fi dotate cu stație radio portabilă, interfon, semnale luminoase și sonore de avertizare și sistem de adresare publică.
Autospecialele de tip C vor fi conduse obligatoriu de un medic pregătit și vor fi specializate și în transportarea nou-născuților aflați în stare critică. Prețul unei ambulanțe de tip B poate ajunge până la 105 mii de euro, iar o mașină de salvare din categoria C costă aproximativ 280 de mii de euro.
Obiectivul principal al acestui proiect este de a reduce timpul de intervenție a echipajelor de urgență până la 5-10 minute, în condițiile în care în multe localități din țară ambulanța ajunge la destinație și în 45 de minute. De asemenea, autoritățile își propun, în acest mod, reducerea cu 10 la sută a mortalității în primele 24 de ore de spitalizare.
În 2015, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a înregistrat 985 de mii de solicitări, ceea ce înseamnă 277 de chemări la o mie de locuitori. Anul trecut, prin intermediul serviciului au fost spitalizați 323 de mii de bolnavi, ceea ce reprezintă 52 la sută din numărul total de pacienți care au avut nevoie de internare urgentă.