24 November 2024
mun. Chișinău

Cum să ai grijă de dinții copilului tău

gettyimages-466824839-56bd82a65f9b5829f85c0945Nopți nedormite, plâns necontrolat, salivare, iar toate obiectele care îi nimeresc în mână sunt băgate în gură. Sunt doar câteva dintre semnele care arată că bebelușul dumneavoastră va avea în scurt timp dințișori. Este o etapă absolut normală în viața celui mic, dar aduce cu sine și o altă preocupare, mai întâi pentru părinți, care, în timp, trebuie să devină obișnuința copilului. Este vorba despre îngrijirea danturii, care trebuie făcută corect și la timp.

Imediat ce a început să răsară primul dințișor, înarmați-vă cu răbdare și purcedeți la procedura zilnică de curățare. Stomatologul Ion Cherdevară recomandă: „Este bine să începi îngrijirea dinților copilului cât mai curând, după apariția primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca cei permanenți. Dacă unii dintre aceștia se pierd prea repede, cei care rămân pot crește înghesuiți, lăsând prea puțin spațiu pentru ca dinții permanenți să crească drepți în interiorul gingiei”.

shutterstock_158016329Pentru început, după apariția primului dinte, masați atent gingiile bebelușului. Acest proces va ajuta următorii dinți să iasă mai ușor, va calma durerile micuțului în această perioadă și va curăța cavitatea bucală. „La prima erupție a dinților, trebuie să începeți să-i curățați zilnic cu o periuță specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziție este să stați jos, ținând copilul în brațe. Puteți să stați pe podea, ținând capul copilului în poală. Verificați periodic dinții copilului, pentru a vedea dacă nu apar carii”, explică specialistul.

Ulterior, când apar mai mulți dinți, puteți trece la periuțe de dinți adevărate, dar cu peri delicați, pe care le puteți folosi până la vârsta de aproximativ un an. ”În această perioadă îi puteți da o mică periuță de dinți adevărată și puțină pastă de dinți pentru copii, ca bebelușul să se acomodeze bine cu acest obiect nou. Fiți un exemplu pozitiv, deoarece văzându-vă că vă spălați pe dinți, micuțul va dori să vă imite și nu îi va fi frică”, ne mai sfătuiește medicul.

Little baby girl with green tooth brush

Următoarea etapă, după doi ani, este perioada când copiii învață să se spele singuri pe dinți. Ion Cherdevară spune că: „Deoarece gura lui este mică, iar mâna nu foarte sigură, este important să alegeți o periuță care să i se potrivească și care să vină în întâmpinarea nevoilor de la această vârstă”. După ce a împlinit trei ani, învățați-l să devină responsabil de spălarea zilnică pe dinți, dimineața și seara.

Apoi, între vârsta de cinci și șapte ani, încep să crească molarii definitivi, în timp ce unii dinți de lapte cad. Este perioada în care micuții se spală singuri pe dinți, dar încă sunt în proces de învățare a folosirii corecte a periuței. În ceea ce privește pasta de dinți, trebuie să o alegeți pe cea potrivită vârstei. Optați pentru cele destinate copiilor, iar până la un an este strict interzisă pasta de dinți care conține fluor.

file000272800993Mare atenție la carii. Stomatologii constată cu regret că părinții atrag prea puțină atenție dinților de lapte, pentru că se gândesc că aceștia oricum cad. Este o abordare greșită. ”Dinții de lapte sunt mai predispuși la carii pentru că aceștia nu au încă un smalț solid”, explică Ion Cherdevară. Vizita la dentist este inevitabilă în cazul în care apar cariile. Medicul mai adaugă că: ”Dacă remarci niște puncte albe pe dințișorii copilului tău, în zonele de lângă gingii, programează-l repede la un control stomatologic. Sunt primele semne că această afecțiune începe să se instaleze. Potrivit lui, tratamentul este asemănător cu cel efectuat la adulți. Se curăță caria în mod normal. Dacă se ajunge la nerv, se obturează și se face tot posibilul pentru ca dintele să fie păstrat”. În general, prima vizită a copilului la dentist trebuie să aibă loc în perioada cuprinsă între șase luni, adică aproximativ după apariția primilor dinți, și nu mai târziu de un an.

Pentru ca micuțul să aibă dinți sănătoși, trebuie limitat consumul de dulciuri. Imediat după ce savurează un desert, trebuie să-i periați dinții. În rest, trebuie respectată o alimentație sănătoasă, echilibrată.

13103492_10209159839374167_4824702234228208653_n
Foto: Ion Cherdevară

Medicul Ion Cherdevară amintește: „Sănătatea dinților de lapte este mai importantă decât crede majoritatea părinților. De sănătatea lor depinde dezvoltarea maxilarului și a dinților permanenți. Deși toți dinții de lapte vor fi înlocuiți de cei permanenți, acest lucru trebuie să aibă loc la vârsta potrivită. Dacă dintele de lapte este îndepărtat prea devreme, dinții vecini au tendința de a se dezvolta pe locul rămas liber, iar dintele permanent care va apărea nu se va poziționa corect și va crește strâmb”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *