24 November 2024
mun. Chișinău

Gripa scade din intensitate

Numărul bolnavilor de gripă este în descreștere. Conform datelor de supraveghere epidemiologică și monitorizare a gripei, în perioada 22-28 februarie 2016 a fost înregistrată o reducere a îmbolnăvirilor prin infecții acute ale căilor respiratorii. Ministerul Sănătății anunță, printr-un comunicat de presă, că țara noastră este sub pragul unei epidemii.

Săptămâna trecută, rata mortalității prin infecții acute ale căilor respiratorii a constituit 303,1 cazuri, la o populație de 100.000, cu 32,4 cazuri mai puține față de perioada 15-21 februarie.

De la mijlocul lunii octombrie 2015 și până în data de 29 martie 2016, au fost înregistrate 822 de cazuri de gripă sezonieră. Virusul gripal a luat viața a 16 persoane originare din Chișinău, Bălți, Telenești, Drochia, Florești, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Hâncești, Glodeni, Dondușeni și Ungheni. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, toate persoanele, care au murit, nu au fost vaccinate împotriva gripei și au cerut ajutorul medicilor prea târziu.

Gripa este o afecțiune a sistemului respirator, foarte contagioasă, epidemică, care poate avea un debut brusc. Printre simptomele acestei maladii sunt durerile musculare, ale globilor oculari, febră 39-40 de grade Celsius, cefalee, dureri în gât și tuse. Gripa poate duce la complicații, cum ar fi pneumonia. Astfel, medicii ne recomandă să nu confundăm această boală cu o simplă răceală și să cerem asistență medicală, imediat ce constatăm că starea de sănătate se agravează.

În urma unui studiu realizat în China, cercetătorii au constatat că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii se îmbolnăvesc tot mai rar de răceală sau gripă. Și asta datorită creșterii rezistenței sistemului imunitar în fața virusurilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *