Suntem în postul de dinaintea Crăciunului, iar mulți dintre noi încearcă să se uite mai atent la ce pune în farfurie. Fie că ne dorim să ne mai spălăm de păcate sau pur și simplu vrem să facem o cură de detoxificare, această perioadă este potrivită pentru a scăpa de kilogramele în plus și curăța organismul de substanțele dăunătoare. Pentru că este iarnă, poate părea mai dificil să gătești ceva de post delicios, sănătos și care nu îngrașă. De aceea, am decis să îți prezentăm câteva rețete culinare simple și gustoase, dar care aduc un aport nutritiv pentru organism.
Orez cu legume
Orezul este foarte bun în post, pentru că este hrănitor și îți oferă energie, fiind bogat în carbohidrați. În combinație cu vitaminele din legume, nutrienții din orez te vor ajuta să îi oferi organismului tot ce are nevoie și te va menține în formă.
Pentru un risotto delicios ai nevoie de:
Mai întâi spală bine orezul, apoi scurge apa printr-o strecurătoare. Pune într-un vas, cel mai bine se va potrivi un wok, câteva linguri de supă, în care vei căli ceapa și usturoiul tocate mărunt. Apoi, adaugă orezul și așteaptă să devină sticlos. Pune ardeii tăiați cubulețe și ciupercile feliate. Peste întregul amestec toarnă vinul și dă focul încet. Când rămâne puțin lichid în vas, adaugă puțin câte puțin restul supei de legume. Amestecă în continuu și ai grijă ca orezul să fie acoperit întotdeauna de apă. Fierbe vreo 20 de minute, iar la final adaugă condimentele. Lasă puțin orezul acoperit, după care poți să îl servești, ornat cu verdeață.
Iahnie de fasole
Fasolea este săracă în calorii (100 de grame de fasole uscată conțin doar 60 de calorii) și grăsimi, iar în post este indicată pentru că este și ușor de gătit. Pentru că este bogată în proteine, este o alternativă foarte sănătoasă pentru carne.
Pentru iahnie de fasole ai nevoie de:
Pentru ca fasolea să iasă bună, este indicat să o pui la înmuiat în apă rece, pe noapte. A doua zi spal-o bine și pune-o la fiert. Schimbă apă după ce în dă clocot de două-trei ori, iar apoi fierbe-o până este aproape gata. Ca să nu fie zeamă prea multă, poți arunca o parte din supă. Separat, călește ceapa, ardeiul și morcovul în ulei, iar apoi aruncă-le peste fasole. Adaugă și usturoiul, iar când bobul de fasole este gătit, pune pasta și sucul de roșii. Lasă la foc încet până iahnia obține consistența dorită de tine, dar ai grijă ca fasolea să nu fie prea fiartă. Când o iei de pe foc, poți adăuga niște verdeață mărunțită.
Conopidă la cuptor
Conopida este o legumă foarte bună în postul de iarnă, pentru că este bogată în vitamina C, necesară organismului pentru imunitate. Mai conține și alte vitamine, precum B6 și K și acizi grași Omega 3.
Ai nevoie de:
Este o rețetă foarte simplă, așa că începe cu încălzirea cuptorului. Amestecă pesmetul cu două linguri de ulei de măsline. Într-un castron, pune bucățile de conopidă și adaugă sarea, piperul și alte trei linguri de ulei de măsline, după care amestecă bine. Pe tava pe care o vei pune în cuptor pune hârtie de copt și aranjează bucățile de conopidă. Lasă-le să se coacă 20 de minute, după care scoate-le, presară pesmetul și mai lasă-le un sfert de oră. La final, adaugă pătrunjelul mărunțit și… poftă mare.
Supă-cremă de dovleac
Dovleacul este o sursă incredibilă de fibre, vitamine și minerale, de aceea nu îl ignora în serile reci de dinaintea Crăciunului.
Pentru o supă-cremă ai nevoie de:
Feliile de dovleac trebuie coapte puțin în folie de aluminiu. Cât sunt în cuptor, călește ceapa, morcovul și țelina în puțin ulei. Scoate dovleacul și pune-l în mixer. Adaugă legumele călite și amestecă bine până când devine piure. Mai pune la final una-două căni cu apă și pune amestecul la fiert. La foc încet, lasă-l să dea în clocot. Adaugă sare și piper după gust și servește supa.
Ciulama de ciuperci
Ciupercile sunt considerate alimente foarte nutritive, care conțin multe vitamine, minerale și fibre. Acestea păzesc organismul de boli și îi oferă energie și putere. De aceea, în postul Crăciunului, când în grădină nu mai crește nimic, ciupercile sunt niște produse foarte sănătoase din care pot fi gătite o mulțime de delicii.
Pentru ciulama ai nevoie de următoarele ingrediente:
Începe cu spălatul ciupercilor, apoi taie-le și pune-le la fiert. Cât timp stau pe foc, ocupă-te de sos. Pune uleiul într-o cratiță, adaugă făina și mestecă într-una, timp în care pune supa de legume. Sosul trebuie să iasă cremos. După ce au fiert, scoate ciupercile și adaugă-le în sos, împreună cu sarea și piperul. Pune ciulamaua la fiert pentru vreo cinci minute, la foc mic. Apoi, o poți servi ornată cu pătrunjel. Ca deliciul să fie complet, fă și o mămăliguță.
Ciorbă de legume
Iarna nu mai găsești așa ușor legume ca în celelalte anotimpuri, însă te pot salva morcovii, varza, păstârnacul, țelina și sfecla. Sunt bogate în vitamine și te pot ajuta să îți detoxifici organismul în perioada postului.
Pentru o ciorbă de legume ai nevoie de:
Călește ciupercile și ceapa într-o tigaie, apoi pune amestecul într-o oală. Adaugă sfecla, morcovii, păstârnacul, țelina și doi litri de apă. Lasă totul să fiarbă, după care adaugă cartofii, varza și usturoiul. Lasă puțin pe foc până toate legumele devin fragede și pune pasta de tomate diluată în puțină apă. După două-trei minute, fă focul mic și lasă ciorba pentru puțin timp. La final, adaugă verdeața tocată.
Sursa:
- bbcgoodfood.com
- dietetik.ro
- divahair.ro
- ecuisine.ro