Gripa este o infecție virală acută, firească pentru perioada rece a anului. Infecția poate fi contractată ușor de orice persoană cu o imunitate slabă, indiferent de vârstă. Totuși, cel mai repede se îmbolnăvesc minorii. Gripa se tratează doar cu preparate antivirale și numai la recomandarea medicilor. Copiii, de la naștere și până la vârsta de 18 ani, beneficiază de tratamente gratuite, care sunt prescrise de către medicii de familie.
“Gripa este tratată cu preparatul antiviral oseltamivir. În același timp, medicamentul este folosit pentru profilaxia afecțiunii. De asemenea, medicii recomandă paracetamol pentru scăderea febrei și soluții pentru combaterea congestiei nazale. Toate aceste medicamente sunt disponibile în farmacii și sunt compensate în totalitate de către stat”, a declarat pentru e-medicina pediatrul Ninel Revenco, care este și vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului.
Medicii îi îndeamnă pe părinți să solicite asistența medicului de familie la domiciliu, în situația în care copiii manifestă simptome similare maladiei. Febra, respirația dificilă, tusea, somnolența, senzația de greață și lipsa poftei de mâncare sunt semne ale gripei. În această situație, este recomandat ca minorii să stea izolați, pentru a nu răspândi infecția. Specialiștii îi avertizează însă pe părinți să nu le administreze copiilor antibiotice sau alte remedii, la recomandarea rudelor sau cunoștințelor. Gripa revendică tratament personalizat, mai ales dacă minorul suferă de alte afecțiuni. Și asta deoarece virusul gripal poate favoriza apariția complicațiilor. Uneori, acestea sunt fatale, atenționează medicii.
“Cel mai frecvent, complicațiile apar la copiii de până la cinci ani. Gripa poate provoca convulsii, pneumonie sau otită, adică o inflamație a urechii. De asemenea, virusul poate afecta cordul. Frecvent, în astfel de cazuri, apare miocardita, o boală cardiovasculară care se manifestă printr-o inflamare a mușchiului inimii”, a explicat Ninel Revenco.
Medicii mai precizează că administrarea aspirinei copiilor bolnavi de gripă poate fi fatală. Medicamentul provoacă sindromul Reye, în special minorilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Boala afectează creierul, ficatul sau rinichii.
Copiii pot fi protejați de infecția gripală prin vaccinare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă imunizarea copiilor de la vârsta de șase luni. De asemenea, spălatul frecvent pe mâini și evitarea locurilor aglomerate va ține gripa departe de micuți. Iar consumul de alimente bogate în vitamine, proteine și calorii îi va face pe copii rezistenți în fața virusului gripal.