Auzim tot mai des de colesterolul ,,rău”, dar și despre efectele negative pe care le are acesta când vine vorba de sănătate.
Colesterolul este un tip de grăsime, prezent în toate celulele corpului, și a cărei funcții este necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Totuși, deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a mai multor organe, el se poate transforma într-un dușman pentru sănătate, atunci când nu este ținut sub control.
Marea problemă este că multe persoane nu știu că au un nivel ridicat de colesterol, deoarece este greu de detectat, din cauza lipsei simptomelor. În consecință, pot apărea probleme serioase la nivelul ficatului și sistemului cardiovascular.
Simptomele unui nivel crescut de colesterol
Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge. Însă, experții în sănătate, citați de sfatulmedicului.ro, au alcătuit o listă cu simptomele legate de această afecțiune. Printre acestea se numără:
– O anumită senzație de greutate și dureri în zona pelviană și a vezicii urinare;
– Gură uscată însoțită de halitoză (respirația urât mirositoare);
– Senzație de greutate resimțită la nivelul stomacului și dificultatea de a digera, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi;
– Indigestie și gaze stomacale după mese;
– Stări de somnolență după mese;
– Intoleranțe alimentare;
– Urticarie sau mâncărimi ale pielii;
– Dureri de cap sau migrene;
– Pierderea echilibrului sau greață;
– Amorțeală resimțită în extremitățile corpului;
– Vedere încețoșată;
– Stare de agitație resimțită în urma activităților fizice sau a eforturilor.
De menționat faptul că simptomele enumerate pot fi confundate cu ușurință cu alte boli comune și pot dispărea spontan. Vestea bună este că această boală poate fi evitată sau detectată prin examinarea regulată a sângelui și adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate.
Sursa: clicksanatate.ro