Banala aspirină, pe care oricine și-o poate permite, poate fi folosită și în alte context decât în cazul răcelilor, gripei sau pentru prevenirea afecțiunilor cardiace.
- Te ferește de mătreață.
Atuul aspirinei este acidul acetilsalicilic extras din coaja de salcie. Datorită lui, aspirina poate fi folosită cu succes în combinație cu șampon pentru a elimina mătreața.
Cum o aplici: zdrobește 2-3 comprimate de aspirină și amestecă-le cu puțin șampon, cam atât cât știi că folosești, de obicei, la spălarea obișnuită a părului. După aplicare, ai grijă să masezi scalpul cu atenție, apoi lasă amestecul să acționeze timp de cinci minute. Clătește ca de obicei și mai aplică o dată puțin șampon, pentru degresare.
- Regenerează pielea
Tot mulțumită acidului acetilsalicilic, aspirina este benefică pentru refacerea pielii deshidratate, acnee, închiderea porilor, contracararea simptomelor unei afecțiuni a tenului numită rozacee (înroșire, senzație de arsură sau de înțepături, uscăciune). Este de ajutor și celor care suferă de psoriazis, întrucât reduc mâncărimile provocate de leziunile de pe piele.
Cum o aplici: dizolvă 5-6 comprimate de aspirină într-un sfert de apă caldă. Pentru a forma o pastă ușor de aplicat pe piele, adaugă miere, iar după ce o întinzi pe zona dorită, așteaptă 10-15 minute înainte de a o curăța.
- Te scapă de bătături
Fiind de ajutor în cele mai multe probleme legate de sănătatea pielii, aspirina poate fi pusă la încercare și în cazul unor bătături greu de îndepărtat prin alte metode.
Cum o aplici: zdrobește șase aspirine și toarnă peste ele apă și zeamă de lămâie, pentru a forma o pastă. Întinde amestecul pe bătătură, acoperă cu o bucată de pânză și așteaptă 10 minute. După aceea, bătătura ar trebui să se înmoaie îndeajuns de mult încât s-o poți îndepărta cu ușurință.
- Menține frumusețea florilor tăiate
Explicația faptului că aspirina prelungește existența florilor tăiate și te ajută să te bucuri mai mult de plantele la ghiveci este aceea că acidul acetilsalicilic reduce producerea de etilenă, substanță care grăbește ofilirea florilor. Mai mult, substanța previne apariția ciupercilor și mucegaiului în vază și la baza tulpinii plantei, în ghiveci.
Cum o aplici: combină o aspirină cu un litru de apă. Toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator și întrebuințeaz-o la udarea plantei, curățarea frunzelor. Soluția o poți pulveriza și pe pământul din ghiveci. Pentru a avea mai mult timp flori frumoase în vază, pune o aspirină în apă. De pildă, dacă primești în dar trandafiri, despre care se știe că nu rezistă mult, ia fiecare fir în parte, zdrobește capătul tijei și pune-l puțin în apă fiartă. După aceea, umple o vază cu apă rece, adaugă o aspirină și aranjează florile în glastră.
- Îndepărtează petele de pe haine
Cu aspirină cureți mai ușor și urmele de transpirație de pe îmbrăcăminte, dar și pe cele de nicotină de pe degete.
Cum o aplici: amestecă trei aspirine cu o jumătate de cană de apă caldă până ce se dizolvă în totalitate. Îmbibă partea de bluză, tricou sau cămașă pătată și lasă soluția să-și facă treaba timp de câteva ore. La final, spală îmbrăcămintea ca de obicei. Un amestec asemănător este bun și pentru curățarea mâinilor, doar că-l lași să acționeze 10-15 minute, apoi clătești bine.
Sursa: adevarul.ro