22 November 2024
mun. Chișinău

Ministrul Sănătății: Implementarea Serviciului 112 nu mai poate fi amânată

Ministrul Sănătății: Implementarea Serviciului 112 nu mai poate fi amânatăServiciul național unic pentru apelurile de urgență 112 trebuie să devină pe deplin funcțional, cât mai curând. Perioada de pregătire, realizare și implementare a acestui sistem ar trebui redusă până la un an. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă comună, cu secretarul de stat în Ministerul de Interne din România, Raed Arafat, aflat în vizită la Chișinău.

Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, ”scopul vizitei lui Raed Arafat este de a identifica cea mai simplă și ieftină cale de implementare a sistemului 112 pentru Moldova. Am discutat despre varianta aplicării serviciilor dispeceratelor integrate, care să fie mai puține la număr și să includă reprezentanții Ministerului Sănătății, Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Inspectoratului General al Poliței și Serviciului de pompieri și descarcerare. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este mai simplu și mai ieftin de realizat”.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, care este și fondatorul SMURD în România, a declarat că oamenii de rând nu vor mai trebui să sune, în timpul unei situații de urgență, la patru numere de telefon, și anume la 901, 902, 903 și 904, ci doar la numărul 112. ”Omul simplu va ști că, indiferent de care urgență ar avea, va suna la un singur număr, unde va găsi sprijinul necesar. Astfel, vor fi evitate greșelile potrivit cărora cel care are nevoie de pompieri să cheme medicii și invers. Asta înseamnă pierdere de timp”, a menționat șeful pentru situații de urgență din țara vecină, Raed Arafat.

Iar directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Oleg Creciun, a menționat că sistemul 112 este unul binevenit, întrucât va permite identificarea rapidă a persoanei, care va suna la locului incidentului, și a celor mai apropiate echipe de intervenție. Mai mult, toate datele vor fi transmise, simultan, la dispeceratele Poliției, Ambulanței și Pompierilor. „În cazul evenimentului tragic din familia Baştovoi, precum și în cazul exploziei de la cantina ”La soacră” din Capitală a fost problema de lipsă de comunicare. Da, s-a intervenit rapid, dar comunicarea era dificilă. Dacă Serviciul de Urgență 112 ar fi fost funcțional, atunci toate cele trei dispecerate ar fi comunicat față în față”, a specificat Oleg Creciun.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul de Interne din România a declarat că, ori de câte ori vine în Moldova, observă schimbări în bine în domeniul sănătății de la noi.

Serviciul 112 reprezintă cea mai rapidă cale de a comunica cu dispeceratele de urgență ale Poliției, Ambulanței și Pompierilor și este disponibil în regim non-stop. Sistemul 112 funcționează în toate statele lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *