24 November 2024
mun. Chișinău

Grădinițele continuă să fie întreținute din taxe neoficiale

Sute de părinți din Capitală se plâng că în continuare li se cer taxe neoficiale pentru alimentația copiilor din grădinițe. Asta în condițiile în care, din 1 februarie, prețul meniului în instituțiile preșcolare din Chișinău a fost majorat cu până la 20 la sută. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul celei de-a șasea ședințe a Comisiei speciale a Parlamentului pentru eficientizarea legislației privind alimentația copiilor în școli și grădinițe. Reprezentanta Grupului Părinților Solidari, format din opt mii de membri, Carolina Chirilescu, susține că tariful neoficial, stabilit de administratorii grădinițelor, ajunge până la patru lei pe zi și reprezintă un supliment la prețul meniului elaborat de autorități. 

S-a aprobat un nou preț pentru meniuri, însă de la părinți în continuare sunt colectate adaosuri suplimentare. Părinții când se plâng refuză să-și divulge identitatea, pentru că își fac griji pentru copiii lor. Deseori, mamele sunt intimidate. Este o taxă neoficială. Se colectează în plus câte patru lei pe zi și se adaugă alte alimente, pe alocuri interzise, cum ar fi cașcaval și cantități mai mari de lapte”, a declarat Carolina Chirilescu.

„Noul meniu este bun, însă nu este respectat”

Foto: Carolina Chirilescu

De asemenea, mai mulți părinți, prezenți la ședința Comisiei parlamentare speciale, susțin că noile meniuri, elaborate de Ministerul Sănătății, sunt bune, însă în foarte multe instituții preșcolare nu este respectat. În continuare, din grădinițe lipsesc legumele și fructele proaspete, iar copiii sunt hrăniți în exces cu făinoase și bucate care conțin mult zahăr. „Meniurile sunt bune. S-a lucrat la ele trei luni. În sfârșit, am reușit să stopăm livrarea cărnii procesate în grădinițe. Totuși, există mai multe probleme. În multe instituții lipsesc legumele și fructele proaspete. Înțeleg că suntem în sezonul rece, dar mere și morcov le-am putea pune copiilor pe masă. Micuții sunt hrăniți însă în exces cu budincă, pâine, covrigi, după care suferă de pancreatită. De asemenea, în fiecare zi li se dă roșii în suc, în loc de salate”, a mai declarat Carolina Chirilescu.

O altă problemă sesizată de părinți este lipsa informațiilor obligatorii pe etichetele ambalajelor cu produsele livrate grădinițelor. „Etichetarea se face cu abateri mari. De exemplu, nu sunt indicate ingredientele, valoarea energetică și condițiile în care trebuie să fie păstrată pâinea. În aceste condiții, vrem să fie intensificate controalele privind livrarea pâinii în grădinițe. Mă îngrijorează calitatea acestui produs. Deseori, franzela când este tăiată se fărâmițează, iar miezul are o nuanță gri, ceea ce este inadmisibil”, a declarat Nadejda Hajieva, părinte din sectorul Botanica al Capitalei. Unii părinți mai spun că este nevoie de o perioadă de tranziție pentru ca micuții să se deprindă cu noul meniu. „Poate ar trebui să fie elaborat un meniu de tranziție pentru unele categorii de bucate. De exemplu, copiii cu greu se pot deprinde cu supele-cremă, pentru că acasă mănâncă în continuare borș sau zeamă. Nu spun că supa-cremă nu este bună, însă copiii nu sunt obișnuiți”, a declarat Emilia, mamă din orașul Orhei.

Datele Centrului de Sănătate Publică al Capitalei arată că în urma evaluării meniului în toate cele 169 de grădinițe din Chișinău s-a atestat fenomenul alimentației neechilibrate a copiilor. Norma admisibilă pentru cantitatea de pâine și paste făinoase a fost depășită cu peste 20 la sută, la leguminoase – cu peste 90 de procente, iar la crupe – cu 36 la sută. Pe de altă parte, nu a fost îndeplinită norma pentru cartofi, fructe proaspete, unt, lapte, carne și pește.

Meniul pentru grădinițe ar putea fi revizuit

Foto: Radu Mudreac

Președintele comisiei parlamentare speciale, Radu Mudreac, susține că toate doleanțele părinților vor fi discutate în cadrul unei ședințe comune cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății. „Vom încerca să revizuim meniul acolo unde este posibil. Nu cred că este tocmai normal să le dăm copiilor salată din varză pe timp de iarnă. Urmează să organizăm mese rotunde și să facem un studiu. Totuși, ca urmare a activității comisiei lucrurile s-au schimbat în bine. Au apărut operatori noi care livrează alimente”, a declarat Radu Mudreac.

Deputatul susține, de asemenea, că va face demersurile necesare pentru ca să fie investigată problema taxelor neoficiale în grădinițe. Din 1 februarie, conform unei dispoziții a Primăriei Capitalei, sunt alocați mai mulți bani pentru alimentația preșcolarilor. Astfel, în creșele și grădinițele frecventate de copiii care au până la trei ani, prețul meniului a crescut de la 14 lei și 70 de bani până la 17 lei și 10 bani. Iar în instituțiile pentru copiii care au între trei și șapte ani, meniul este deja de 21 de lei, cu trei lei mai mult decât s-a stabilit la începutul anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *