Peste șase la sută dintre copiii din Moldova și-au început viața sexuală înainte de 11 ani sau chiar mai devreme. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu efectuat, în 2014, de Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii în sănătatea tinerilor susțin că statisticile sunt îngrijorătoare și că adolescenții nu sunt pregătiți să-și înceapă viața intimă.
Cercetarea mai arată că peste opt la sută dintre copiii aflați la pubertate au făcut pentru prima dată sex la vârsta de 12-13 ani, aproximativ 13 la sută dintre aceștia – la 14 ani și 30 la sută dintre adolescenți și-au început viața sexuală la 15 ani. Aproape jumătate dintre participanții sondajului au spus că au avut primul contact sexual la 16 ani.
Potrivit Galinei Leşco, șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor, un rol important în educația sexuală și vârsta de la care adolescenții își încep viața intimă îl are familia. „În familiile în care părinții au conversat cu ai lor copii, până la vârsta de 14 ani, despre sex, concepție, mijloace de protecție atât împotriva sarcinii, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, aceștia au avut primul act sexual mai târziu”, a adăugat Galina Leșco.
Același studiu mai arată că o treime dintre băieții de 15 ani și mai mult de jumătate dintre cei de 17 ani nu au folosit nicio metodă de contracepție, la ultimul contact sexual. Acest indicator este cu mult mai mic în rândul fetelor.
De asemenea, peste 70 la sută dintre participanții sondajului au menționat că au folosit prezervativul, ca metodă de contracepție. Totodată, unul din trei minori au spus că apelează la metoda coitul întrerupt, ce presupune retragerea rapidă a penisului din vagin înainte de ejaculare, evitând astfel o sarcină nedorită. Iar cinci la sută dintre fete și aproximativ 13 la sută dintre băieți au spus că au luat pilule contraceptive.
Studiul național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”, realizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Biroul OMS din Moldova, a fost efectuat pe un eșantion de peste șase mii de elevi din 118 instituții de învățământ din țara noastră.