23 November 2024
mun. Chișinău

Surditatea la copii va fi depistată la naștere

Surditatea la copii va fi depistată la naștere. Medicii din maternități vor face screeningul auditiv la toți nou-născuții, chiar din acest an. Măsura este prevăzută în Standardul național cu privire la examinarea auditivă a bebelușilor, elaborat în premieră de Ministerul Sănătății. 

Până în prezent, surditatea la copii era depistată tardiv, după vârsta de trei ani. Ca urmare, unii dintre ei nu mai reușeau să învețe să vorbească și să se dezvolte intelectual. Testarea auditivă a nou-născuților le va permite medicilor să evite aceste probleme.

Foto: Anghelina Chiaburu

În maternități acest screening nu se făcea, în lipsa echipamentului necesar. Copiii ajungeau întâmplător la Clinica Emelian Coțaga, pentru investigații și protezare auditivă. Dar nu în toate cazurile medicii reușeau să le dezvolte capacitatea de vorbire. După vârsta de cinci ani, este de multe ori imposibil de a atenua consecințele surdității asupra dezvoltării cognitive a copilului”, a declarat pentru emedicina.md  Anghelina Chiaburu, șefa Centrului Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică a Clinicii „Emilian Coțaga”.

Maternitățile din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale pentru efectuarea screeningului auditiv la nou-născuți. Echipamentele necesare au fost oferite țării noastre în cadrul unui program finanțat de Guvernul Japoniei. Bebelușii vor fi testați auditiv de către medicii neonatologi, oreliști și asistente medicale.

„Vârsta de o lună și la un an și trei luni, în cazul copiilor diagnosticați cu probleme auditive. Ei vor fi monitorizați de Centrului Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică. Acolo vor fi investigați, vor primi proteze auditive și vor fi ajutați să-și dezvolte abilitățile de vorbire și cognitive“, a precizat  Anghelina Chiaburu.

În prezent, 1400 de copii sunt monitorizați și tratați în cadrul Centrului Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică. Numărul nou-născuților surzi în Republica Moldova însă nu se cunoaște. Datele Institutului Internațional al pacienților cu deficiențe auditive arată că trei din 1000 de copii se nasc cu astfel de patologii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *