27 November 2024
mun. Chișinău

Mii de moldoveni sunt diagnosticați anual cu diabet zaharat

Mii de moldoveni sunt diagnosticați anual cu diabet zaharatDiabetul zaharat a devenit demult o problemă globală, care continuă să afecteze tot mai mulți oameni. Și în Moldova statisticile sunt alarmante, în ciuda eforturilor medicilor de a preveni îmbolnăvirea. Potrivit Centrului Național de Management în Sănătate, în prezent, peste 90 de mii de moldoveni se află în evidența doctorilor. Mai mult de zece mii dintre aceștia au fost diagnosticați cu diabet zaharat în 2015, numărul de îmbolnăviri fiind în creștere cu 6500.

Datele statistice mai arată că 15 875 de persoane, dintre care aproape 400 de copii, suferă de diabet de tip I. Acești oameni sunt dependenți de insulină, un hormon eliberat de pancreas, care controlează cantitatea de glucoză în sânge. În cazul lor, producția pancreatică de insulină este foarte mică sau lipsește. Și asta deoarece, peste 90 la sută din celulele pancreatice sunt distruse definitiv de către sistemul imunitar al organismului. Cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip I se îmbolnăvesc înainte de 30 de ani și trebuie să administreze insulină pentru tot restul vieții.

Potrivit medicului gastroenterolog Victoria Babițchi, procesul distructiv este declanșat, în mare parte, de alimentația nesănătoasă. Cele mai periculoase alimente pentru pancreas sunt cele prăjite, dulciurile și carnea grasă. De asemenea, alcoolul și băuturile carbogazoase, consumate în exces, distrug celulele pancreatice.

Victoria Babițchi mai spune că printre simptomele care prevestesc modificări la nivelul pancreasului sunt disconfortul, în partea de jos a cutiei toracice, urmat de balonări și diaree. Ulterior, apare și senzația permanentă de sete, scăderea bruscă în greutate și urinarea frecventă.

Cei mai mulți dintre moldoveni suferă însă de diabet de tip II. Afecțiunea se caracterizează prin faptul că pancreasul produce uneori mai multă insulină decât în mod natural, iar organismul este nevoit să dezvolte rezistență.

Afecțiunea apare la persoanele trecute de 40 de ani, în special a celor care suferă de obezitate și boli cronice gastrointestinale. Maladia este periculoasă, deoarece evoluează fără simptome și, în majoritatea cazurilor, este depistată când apar complicații.

Directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică, atenționează că diabetul zaharat afectează întreg organismul. Cel mai frecvent, maladia provoacă orbire, insuficiență renală, complicații cardiovasculare și picior diabetic. Potrivit statisticilor, anual sunt înregistrate o mie de persoane cu picior diabetic. În jumătate dintre cazuri, medicii sunt nevoiți să le amputeze picioarele.

Luminița Suveică mai spune că, atât diabetul zaharat, cât și complicațiile acestuia pot fi prevenite. În primul rând, trebuie evitată mâncarea nesănătoasă, iar greutatea – ținută sub control. Totodată, o dată în an, trebuie verificat nivelul zahărului în sânge. Aproximativ zece la sută dintre cazurile noi de diabet, înregistrate anual în țară, sunt depistate în cadrul campaniilor de screening.

Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat, în 2015, peste 97 de milioane de lei pentru tratamentul diabeticilor, cu 32 de milioane mai mult față de 2014. De asemenea, instituțiile medicale au primit 42 de milioane de lei pentru aplicarea măsurilor de prevenire, depistare precoce și supraveghere a diabetului zaharat.

Din 1950, în fiecare an, în data de 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În 2016, tema principală a acestui eveniment a fost diabetul zaharat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *