23 November 2024
mun. Chișinău

Medic de la Urgență: În ziua intemperiei am fost doctor, hamal și drumar

Au înfruntat ninsoarea, viscolul și frigul pentru a salva vieți. Vorbim despre echipele medicale de urgență, care au acordat asistență în timpul intemperiei de săptămâna trecută. Misiunea a fost extrem de dificilă, în condițiile în care crengi și copaci au blocat drumurile sau intrările în curțile blocurilor. Mai mult, vremea rea i-a prins pe unii medici, felceri, asistente medicale și șoferi în îmbrăcăminte nepotrivită pentru temperaturile scăzute. Din acest motiv au fost nevoiți să facă față nu doar solicitărilor medicale, ci și frigului, și a dezastrului produs de vremea capricioasă. Uzi la picioare, cu mâinile înghețate, au acordat ajutorul medical tuturor celor care au avut nevoie, îndeplinindu-și astfel datoria cu responsabilitate.

Vasile Todiraş face parte din echipa de reanimare a Stației de Asistență Medicală Urgentă din municipiul Chișinău. Noaptea de 19 spre 20 aprilie, când s-a declanșat furtuna, l-a găsit la muncă. Priveliștea era apocaliptică, dar medicul nu a avut de ales. Pornea la fiecare solicitare, fără a avea siguranța că va reveni nevătămat.

Ningea abundent, crengile se rupeau și cădeau la fiecare câteva secunde. Stratul de zăpadă era mare, peste tot erau copaci doborâți, ramuri rupte. Era imposibil să intrăm în curți. Coboram din ambulanță la o distanță de 500 de metri de locuința bolnavului și ne deplasam pe jos. Era riscant să mergem. Ne uitam pe jos, să nu ne împiedicăm, ne uitam pe sus, ca să ocolim ramurile, care se prăbușeau. Am fost în acea noapte nu doar medic, ci și hamal, și drumar. A trebuit să curăț zăpada pentru a ne putea deplasa cu autosanitara”, a povestit pentru emedicina.md medicul Vasile Todiraş.

Tura lui Vasile Todiraş s-a încheiat a doua zi, la opt dimineața. Dar a trebuit să continue să muncească, deoarece colegii săi nu au reușit să ajungă la muncă la primele ore, din cauza străzilor înzăpezite și blocate de copaci. Așa că tot el a trebuit să plece la solicitări. Abia după-amiază Vasile Todiraş a avut posibilitatea să plece acasă.

A fost foarte dificil, dar ne-am descurcat. Nu este pentru prima dată când activez în condiții atât de grele. Ne-am obișnuit să facem față condițiilor meteo nefavorabile. Evident că eram foarte obosit, dar această stare nu m-a împiedicat să-mi fac responsabil datoria față de bolnavi”, a precizat Vasile Todiraş.

În ziua de 21 aprilie, când vremea continua să fie una severă, Natalia Catanoi, medic din cadrul echipei de reanimate a Stației de Asistență Medicală Urgentă din municipiul Chișinău, a fost nevoită să meargă pe jos la serviciu. Nu a avut de ales, în condițiile în care transportul public nu circula, iar taxiurile erau suprasolicitate.

Foto: Natalia Catanoi

A fost o zi infernală. Ajungeam greu la pacienți. Toate drumurile și intrările în curți erau blocate. Coboram cu toții din mașină și înlăturam crengile și copacii. Dacă forțele noastre erau insuficiente, ceream ajutorul pompierilor. Zăpada era până la genunchi. Toată tura am umblat uzi la picioare”.

În acea zi mulți oameni au solicitat ambulanța direct din stradă. Erau persoane cu diverse traumatisme, care au lunecat și au căzut sau peste care s-au prăbușit ramuri.

Pacienții cu traumatisme au fost cei mai gravi. În rest, au fost solicitări obișnuite, chiar mai puține decât în alte zile. Mulți au chemat salvarea din cauza virozelor și acutizării maladiilor cronice. Dar a fost greu să ajungem la ei, din cauza străzilor necurățate”, a menționat Natalia Catanoi.

Munca în aceste condiții a fost însă periculoasă. În orice moment se putea întâmpla o tragedie. Din fericire, niciun angajat al serviciului medical de urgență nu a suferit.

Două ambulanțe au derapat, dar șoferii au reacționat prompt în aceste situații. Datorită profesionalismului și prudenței au reușit să evite eventuale nenorociri. În același timp, echipele care se deplasau pe jos, riscau să fie lovite de crengi și copaci. Toți cei care au apelat după ajutor medical de urgență au beneficiat de acesta”, a declarat pentru e-medicina Alexandru Ghidirimschi,vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

La rândul său, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, le-a mulțumit echipelor medicale de urgență care au fost alături de bolnavi în timpul intemperiei.

Mulți dintre medici și felceri au fost implicați în misiuni de salvare după tura de noapte, nedormiți, obosiți și flămânzi. Au înfruntat viscolul, drumurile blocate de zăpadă, crengi și copaci pentru a-și face datoria. Le mulțumesc din suflet medicilor, asistentelor medicale și infirmierelor care au mers pe jos la serviciu și nu i-au lăsat pe pacienți fără îngrijire. De asemenea, îmi exprim respectul față de doctorii care și-au pus salopetele și au curățat intrările în instituțiile medicale blocate de copaci și crengi”, a scris Ruxanda Glavan pe pagina sa de facebook.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Serviciul 903 a fost solicitat de peste 2000 de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *