23 November 2024
mun. Chișinău

Medicamente vitale pentru moldovenii infectați cu HIV

Persoanele cu HIV/SIDA din țara noastră vor primi medicamente vitale în valoare de 328 de mii de dolari, procurate prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Republica Moldova. Primul lot a ajuns astăzi, 28 aprilie, la depozitul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău. De acolo, preparatele vor fi distribuite către clinicile specializate.

În baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, PNUD s-a angajat să procure anul acesta, din banii alocați de la bugetul de stat, medicamente și dispozitive medicale incluse în opt programe naționale de sănătate.

Foto: Ruslan Poverga

Ruslan Poverga, director general al asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”, spune că, în cazul celor infectați cu HIV, lipsa sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente este o sentință la moarte. „Eu trăiesc cu acest virus de 19 ani, datorită accesului la un tratament adecvat. Dacă nu beneficiam de asistență, cred că demult nu mai eram în viață. Asigurarea accesului la tratament este cea mai bună metodă de combatere a răspândirii HIV și o investiție temeinică în salvarea multor vieți”, a declarat Poverga.

Potrivit lui, implicarea organizațiilor internaționale precum PNUD în procesul de achiziție a medicamentelor este o soluție optimă pentru Moldova. Și asta deoarece, în situația unui deficit bugetar, orice efort de a economisi timp și resurse este extrem de important pentru viața și sănătatea oamenilor. „PNUD a reușit să cumpere medicamentele necesare pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA în timp restrâns și la un preț avantajos și credem că acest lucru va avea un impact de durată pentru sistemul de sănătate”, a menționat șeful Asociației „Inițiativa Pozitivă”.

La rândul său, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, spune că datorită parteneriatului cu PNUD, sunt posibile economii importante în buget. „Depunem eforturi pentru a asigura oamenii cu medicamente calitative și la preț rezonabil. Estimările arată că după ce va fi livrată toată cantitatea de preparate prevăzută în acest program de sănătate, am putea economisi 37% din bugetul alocat, ceea ce înseamnă aproximativ 300 de mii de dolari, a subliniat oficialul.

Pe lângă tratamentul și diagnosticarea pacienților cu HIV/SIDA, preparatele și echipamentele cumpărate vor fi folosite pentru afecțiuni oncologice, hematologice, tuberculoză, boli rare, diabet zaharat și alte maladii. În total, în 2017, pentru finanțarea a opt programe de sănătate, ministerul Sănătății a alocat 4,25 de milioane de dolari. Lista medicamentelor, cantitățile necesare și bugetul disponibil sunt stabilite de instituția din țara noastră, iar PNUD procură și livrează preparatele, asigurând transparență în procesul de achiziție.

În prezent, PNUD Moldova a finalizat procesul de contractare pentru două dintre programe. Toate companiile au fost selectate prin concurs, la care au putut participa agenți economici din țară și de peste hotare. Evaluarea și aprobarea costurilor pentru celelalte programe este în curs de desfășurare. Toate rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice.

Reprezentanții PNUD Moldova promit că experiența organizației la nivel mondial va ajuta la creșterea accesului pentru toți pacienții la medicamente esențiale. „Vom contribui la consolidarea capacității sistemului național de sănătate și la modernizarea infrastructurii de depozitare a medicamentelor. Toate astea pentru a ne asigura că cetățenii Republicii Moldova primesc cele mai bune medicamente, precum merită”, a menționat Dafina Gercheva, coordonatoarea Rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit statisticii oficiale, în țara noastră sunt peste 11 mii de persoane infectate cu HIV. La începutul acestui an, aproximativ 4500 de bolnavi primeau medicamente antiretrovirale. Fără tratament corect, virusul progresează până la stadiul de îmbolnăvire cu SIDA, afecțiune de cele mai multe ori fatală.

Proiectul „Servicii de susținere a achizițiilor pentru Ministerul Sănătății” este implementat în parteneriat cu UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *