23 November 2024
mun. Chișinău

Pericolul ascuns al băuturilor energizante

Spun că ne dau putere și energie, în realitate însă ne îmbolnăvesc, arată tot mai multe studii ale cercetătorilor. Pericolele energizantelor sunt tot mai evidente, susțin medicii, iar obiceiul nociv de a consuma aceste băuturi este preluat de foarte mulți copii. De obicei, pentru finalizarea unui proiect sau pentru a învăța pentru examene ei apelează la băuturile energizante, fără să se gândească la consecințe, ajungând, deseori, să le bea și în loc de apă. Consumate regulat, băuturile energizante pot provoca diverse probleme de sănătate, printre care diabet zaharat, boli de inimă și de ficat, insomnie, nervozitate, anxietate sau atacuri de panică.

Potrivit medicului igienist din cadrul secției Promovarea sănătății al Centrului municipal de Sănătate Publică, Polina Oprișco, la o oră din momentul consumării băuturii energizante, sistemul sangvin nu mai funcționează normal, se comportă ca în cazul persoanelor care suferă de bolile cardiovasculare. Ulterior, începe intoxicarea organismului. Unele băuturi conțin vitamine din complexul B. Totuși, o persoană sănătoasă nu are nevoie de mai mult de 15 mg de niacină sau B3, în timp ce în unele băuturi energizante această cantitate este dublă.

De asemenea, potrivit specialiștilor, băuturile energizante sunt etichetate greșit, iar în unele țări, printre care Franța sau Danemarca, unele energizante au fost interzise, deoarece reprezintă un cocktail care poate avea urmări nefaste (amestec de vitamine cu glucuronolactonă, produs sintetic). De asemenea, această băutură poate provoca hemoragii cerebrale, datorită conținutului de componente care se diluează în sânge. Medicii interzic, totodată, amestecarea energizantelor cu alcool, deoarece atacă direct ficatul, anulând regenerarea în zona afectată.

Soluții sănătoase pentru a avea mai multă energie

În momentul în care avem nevoie de un plus de energie, trebuie să recurgem la gustările bogate în proteine. Astfel, putem opta pentru nuci, migdale, un ou fiert, humus, legume crude, iaurt grecesc, produse care îți vor asigura substanțe nutritive de calitate, în loc de cofeină, taurină, zahăr, conservanți, coloranți și arome artificiale dintr-o băutură energizantă.

În locul unei cutii cu energizant, căutați cauzele stării de oboseală și a lipsei de energie. Poate că un somn bun, o dietă sănătoasă, mai puține ore de muncă și mai multă relaxare vor avea un efect mai bun și pentru o perioada mai lungă decât băuturile energizante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *