24 November 2024
mun. Chișinău

Subvenții de la stat pentru companiile care vor angaja șomeri

Companiile care vor angaja și instrui șomeri vor primi subvenții de la stat. De asemenea, persoanele care au rămas fără un loc de muncă vor putea participa la cursuri de formare profesională, cu achitarea unei burse lunare. Prevederile se regăsesc în proiectul Legii cu privire la ocuparea forței de muncă, elaborat de ministerul Muncii.

Documentul, supus dezbaterilor, stabilește și o listă a șomerilor care vor beneficia de un sprijin suplimentar și o atenție sporită din partea statului. Este vorba despre tinerii care au între 16 și 24 de ani, persoanele cu dizabilități, cele care au peste 60 de ani, foștii deținuți și victimele traficului de ființe umane și violenței în familie.

Potrivit proiectului de lege, întreprinderile vor primi subvenții lunare egale cu un salariu minim pe economie pentru fiecare șomer instruit și angajat. Banii vor fi achitați pe o perioadă de șase luni și vor fi destinați salarizării specialistului care îndrumă șomerul.

De asemenea, statul va oferi subvenții și pentru șomerii care vor iniția o afacere și își vor crea singuri locul de muncă. Guvernul va acoperi jumătate din cheltuielile pentru începerea activității și pentru dotarea spațiului de muncă.

Cota subvenției nu va depăși însă 10 salarii medii pe economie. În condițiile anului 2017, suma ar ajunge la aproximativ 55 de mii de lei. Aceeași subvenție urmează să fie acordată și agenților economici, care vor adapta locurile de muncă pentru șomerii cu dizabilități.

Un alt aspect important al legii este și instituirea de către Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă a cursurilor de calificare și de consiliere a șomerilor. În premieră, în timpul perioadei de instruire beneficiarii vor ridică o bursă lunară în valoare de 15 la sută din salariul mediu pe economie. În condițiile actuale, această alocație ajunge la 810 lei. Cheltuielile pentru cursuri, inclusiv transportul, vor fi acoperite de stat.

Agențiile teritoriale vor achita chiar și 80 la sută din costul pentru închirierea locuinței. Pentru implementarea legii, în perioada 2018-2020, va fi nevoie de 130 de milioane de lei.

În prezent, pe piața muncii se înregistrează un decalaj semnificativ între cererea și ofertade forță de muncă, fapt ce provoacă deficit al angajaților în anumite sectoare. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2015, au fost înregistrați peste 60 de mii de șomeri, cu aproximativ 15 mii mai mulți față de 2014. Datele oficiale mai arată că rata de ocupare a populației în Moldova este de doar 40 la sută. Adică, doar patru din zece moldoveni sunt încadrați în câmpul muncii.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *