23 November 2024
mun. Chișinău

Copiii internați în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare pot sta împreună cu părinții

Părinții ai căror copii sunt internați în secțiile de Terapie intensivă și Reanimare vor putea intra în aceste saloane. Iar cei care au copii de până la vârsta de trei ani vor putea să-i supravegheze non-stop. Regulamentul cu privire la accesul reprezentanților legali în secțiile de Reanimare și Terapie Intensivă a fost aprobat astăzi de Ministerul Sănătății și trimis spitalelor pentru a fi pus în aplicare. Astfel, a fost rezolvată o problemă dureroasă a părinților care s-au plâns că nu pot sta lângă micuții lor suferinzi.

Interdicția de a intra în saloanele de Terapie Intensivă și Reanimare le-a fost aplicată părinților încă în perioada sovietică. Mamele s-au plâns de nenumărate ori că această măsură este una traumatizantă atât pentru părinți, cât și pentru copii. Unii micuți au nevoie chiar de consiliere psihologică după externare.

Astfel, potrivit Regulamentului aprobat de Ministerul Sănătății, spitalele nu mai au dreptul să interzică accesul părinților în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare pentru copii. Minorii până la vârsta de trei ani pot fi însoțiți permanent doar de către mamă, tată sau tutore, în cazul în care copilul este orfan sau părinții sunt plecați din țară.

Cât despre copiii mai mari, accesul adulților va fi asigurat în funcție de condițiile din saloane. Secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare sunt proiectate pentru un anumit număr de pacienți. În condițiile în care părinții ar sta non-stop în aceste încăperi, atunci vor fi supraaglomerate, fapt care poate dăuna stării de sănătate a bolnavilor.

Reprezentantul legal va putea intra în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare în afara programului de vizite, inclusiv în timpul nopții. În acest caz, va fi necesară permisiunea șefului secției sau a medicului reanimator de gardă.

Reprezentantul legal va fi obligat să semneze un acord de confidențialitate, prin care își va asuma responsabilitatea să respecte regulile de acces și comportament în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare, să nu divulge informații despre starea de sănătate a altor pacienți și să nu facă fotografii sau să filmeze.

La intrarea în secții, adulții vor fi obligați să aibă echipament de protecție și anume: halat medical, bonetă, mască și bahile. De asemenea, vizitatorii, vor trebui să-și dezinfecteze mâinile.

Părinții sau tutorii aflați în stare de ebrietate, agresivi și care manifestă semne de maladii contagioase nu vor putea intra în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare. De asemenea, medicii vor putea interzice adulților să asiste la procedurile de resuscitare a copiilor. Refuzul accesului în aceste saloane va fi oferit în formă scrisă, în decurs de 24 de ore.

De obicei, în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare ajung pacienții cu funcții ale organismului alterate sau organe lezate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *