25 November 2024
mun. Chișinău

Fumul care a acoperit Chișinăul pune în pericol sănătatea oamenilor

Chișinăul a fost cuprins de fum, după ce, noaptea trecută, un incendiu puternic s-a produs la o groapă de gunoi situată la ieșirea din oraș. Crengile depozitate acolo după ninsorile din aprilie au fost făcute scrum, iar pompierii au luptat timp de câteva ore cu focul. Flăcările a fost domolite, însă fumul degajat a reușit să învăluie orașul, cea mai gravă situație fiind în sectorul Buiucani. În timp ce locuitorii Capitalei se plâng de aerul sufocant de pe străzi, specialiștii dau asigurări că nivelul de poluare este în limitele normale. Meteorologul Victoria Midari a declarat pentru emedicina.md că, particulele toxice și concentrația acestora din fumul degajat sunt inofensive pentru oameni, datorită vitezei slabe a vântului înregistrată aseară. Până marți, fumul va dispărea. Nici mirosul nu se va mai simți.

Inhalarea de fum poate fi deosebit de periculoasă pentru sănătate și chiar letală, în cele mai grave cazuri. Aceasta apare după ce omul inspiră substanțele toxice emanate în timpul arderii. În cazul inhalării, apare riscul de sufocare. Se întâmplă pentru că nivelul de oxigen în organism scade și omul simte că nu mai are cu ce respira. În asemenea cazuri este nevoie de ajutorul medicilor de pe ambulanță.

Substanțele toxice din fum

Fumul este un amestec de particule și gaze apărute în urma combustiei. Este aproape imposibilă estimarea compoziției exacte a fumului provocat de un incendiu. Totul depinde de ce anume ia foc, temperatura în mediul în care se produce incendiul și cantitatea de oxigen. Substanțele chimice din fum pot cauza leziuni atunci când intră în contact cu pielea și membranele mucoase. Printre compușii iritanți care se pot găsi în fum se numără dioxidul de sulf, amoniacul, acidul clorhidric și clorul. Toate acestea pot cauza răni ale căilor respiratorii, ceea ce duce la inflamații, și provoacă dificultăți de inspirare și expirare.

De asemenea, dacă este fierbinte, fumul poate provoca arsuri la nivelul tractului respirator. Printre agenții toxici din fum se numără și cei care pot interacționa cu oxigenul la nivel celular. Este vorba despre gaze asfixiante, care se fixează pe hemoglobină și pe enzimele din lanțul respirator. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, cianura de hidrogen și hidrogenul sulfurat. Din cauza lor, organismul nu primește cantitatea necesară de oxigen.

Simptome:

Tuse: Când membranele mucoase ale tractului respirator sunt iritate, acestea încep să secrete mai mult mucus. Bronhospasmul și creșterea nivelului mucusului provoacă tuse reflexivă. Mucusul poate fi limpede sau negru, în funcție de cantitatea de fum inhalat și substanțele toxice ajunse în plămâni și în trahee.

Insuficiență respiratorie: Aceasta ar putea fi cauzată de leziuni directe ale tractului respirator, ceea ce duce la scăderea nivelului oxigenului în sânge. De asemenea, poate scădea capacitatea sângelui de a transporta oxigenul spre organele vitale. Se întâmplă din cauza substanțelor chimice conținute în fum, care pot inhiba capacitatea celulelor de a folosi oxigenul. Pentru a compensa aceste pierderi, omul începe să respire mai repede și mai intens.

Răgușeală sau respirație zgomotoasă: Acest simptom poate arăta că în căile respiratorii superioare se acumulează lichide, care pot cauza un blocaj. De asemenea, agenții toxici din fum pot irita coardele vocale, pot provoca spasme, inflamații și îngustare a căilor respiratorii.

Ochi roșii: Fumul afectează și ochii, care pot lăcrima îndelung, se înroșesc și sunt iritați.

Culoarea pielii: Un om care este pe cale să se sufoce din cauza intoxicației cu fum devine palid sau se poate înroși.

Dureri de cap: În orice incendiu, oamenii se pot intoxica cu monoxid de carbon. Chiar dacă acesta nu provoacă probleme respiratorii, durerea de cap nu trebuie ignorată, pentru că este un simptom important, iar acest gaz poate provoca moartea într-un timp foarte scurt. Durerile de cap sunt însoțite, de obicei, de amețeli și greață.

Schimbări în starea psihică: Substanțele chimice emanate odată cu fumul și nivelul scăzut de oxigen pot duce la modificări ale stării mentale. Confuzia, leșinul, crizele convulsive și coma sunt printre complicațiile potențiale provocate de inhalarea fumului.

Primul ajutor

Persoana care a inhalat fum trebuie scoasă imediat din zona afectată și dusă într-un loc sigur unde poate inspira aer curat. Nu interveniți pentru a ajuta pe cineva, astfel vă puneți propria viață în pericol. Mai bine chemați medicii și salvatorii. Starea unui om intoxicat cu fum se înrăutățește văzând cu ochii, de aceea este nevoie de intervenția cât mai rapidă a specialiștilor. Nu transporta victima la spital cu mașina proprie, pentru că aceasta își poate pierde viața pe drum și nu veți fi în stare să îi acordați asistența necesară în timp util. Este indicat să chemați ambulanța, întrucât medicii au echipamentele și experiența necesară pentru a interveni în caz de nevoie. Dacă observați pe cineva în dificultate, sunați la 903 sau 112.

Până în acest moment, doctorii de la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală nu au intervenit în cazul niciunei persoane a cărei stare de sănătate s-a înrăutățit de pe urma fumului.

Sursa:

  • webmd.com
  • patient.info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *