Mulți dintre noi obișnuim să ne răcorim vara cu băuturi reci, înghețată sau să petrecem cât mai mult timp în încăperi cu temperaturi joase. Din păcate, aceste tehnici nu sunt eficiente, ci, dimpotrivă, îți pot înrăutăți starea de sănătate. Una dintre soluțiile pe timp de caniculă sunt mâncărurile picante. Bucatele iuți, condimentate acționează exact invers. Acestea cresc temperatura internă a corpului și circulația sângelui, fapt ce te face să transpiri rapid, motiv pentru care organismul scade singur temperatura ca să te răcorești.
În plus, mai multe studii au demonstrat că dacă mănânci des alimente picante, ai șansa să trăiești mai mult.
Atenție însă! Persoanelor cu probleme ale stomacului le este contraindicată mâncarea picantă.
O altă modalitate de a combate vremea caniculară este să porți haine ude. Pentru ca apa să se evaporeze are nevoie de căldură. Iar haina udă care acoperă corpul înfierbântat va produce un efect de răcire a pielii, scăzând astfel temperatura.
Un alt sfat este să bagi mâinile sau picioarele într-un vas plin cu apă rece. Atunci când temperatura corpului crește, sângele este trimis la suprafața pielii. Imediat ce temperatura corpului revine la normal, se încetinește fluxul de sânge al mâinilor tale și astfel te vei răcori. Senzația de rece se va transmite în tot corpul, dacă îți vei scufunda și picioarele într-un lighean cu apă rece.
Și ventilatorul te poate răcori. Acesta va fi mult mai eficient dacă este plasat lângă o fereastră deschisă, deoarece va trage aer rece din exterior și îl va propulsa în interior. Dacă ferestrele și ușile sunt închise, va circula doar aerul cald.
Evantaiul este eficient, în special pentru a aerisi fața. Chipul nostru are foarte mulți receptori, iar răcorirea acestuia oferă confort întregului organism. De asemenea, îți poți răcori fața cu ceai de mentă răcit în frigider. Pune-l într-o sticlă cu pulverizator și stropește-ți fața atunci când simți nevoia.
Printre metodele eficiente de a te răcori mai sunt dușurile călduțe, hainele lejere, dar și băuturile calde.