Pe timp de vară, în zilele când este sufocant de cald, cei mai mulţi oameni transpiră în exces. Problema devine tot mai gravă în transportul public sau în încăperile unde lipseşte o ventilare corespunzătoare. Transpiraţia este un fenomen absolut normal, dar ne poate crea un mare disconfort atunci când este abundentă. Să transpiri la sală e ok, dar atunci când curge apa de pe tine la o întrevedere sau la birou este deja deranjant. Ne simţim incomod să dăm mâna când avem palmele ude sau când sudoraţia lasă urme pe haine. Este dificil să controlăm acest proces natural, dar trebuie să ştim că atunci când transpiraţia este excesivă, poate fi vorba despre o afecţiune numită hiperhidroză.
“Transpirația este un proces fiziologic exercitat de glandele sudoripare, care are un rol important în reglarea temperaturii corpului. De asemenea, mai are rol de excreție, eliminând substanțe toxice din organism”, ne explică dermatologul Eugen Gorgos.
În mod normal, oamenii transpiră mai mult în zonele cu densitate mai mare a glandelor sudoripare. Este vorba despre subsuori, palme, tălpi, frunte şi torace. Medicul spune că aceste zone au o amplasare anatomică importantă pentru o reglare termică eficientă a organismului. “Un om elimină aproximativ un litru de transpiraţie pe zi, iar în condiții extreme aceste valori pot crește de câteva ori, de exemplu, când sunt temperaturi foarte ridicate, în timpul activităţii fizice sau în caz de febră”, a declarat Eugen Gorgos pentru e-medicina. Atunci când sudoraţia este excesivă în condiţii normale, poate fi vorba despre cauze patologice. Diagnosticul de hiperhidroză este stabilit atunci când persoana transpiră în exces chiar şi în perioada rece a anului, când se află în condiţii de confort termic.
Antiperspirant sau deodorant?
Cea mai populară şi una dintre cele mai eficiente metode de a preveni transpiraţia sunt antiperspirantele. “Acestea conţin săruri de aluminiu sau zirconiu, care blochează activitatea glandelor sudoripare și micșorează eficient cantitatea transpirației în zonele afectate. Cele mai multe dintre aceste produse conțin și componente deodorante, dar și antiseptice care inhibă dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosul neplăcut”, susţine dermatologul. Trebuie să facem diferenţă între antipersipirante şi deodorante. Primele sunt destinate prevenirii transpiraţiei, în timp ce cele din urmă doar neutralizează mirosul neplăcut. Totodată, există antiperspirante destinate utilizării zilnice, care sunt eficiente pentru 6-12 ore, dar şi unele destinate tratamentului hiperhidrozei, care sunt comercializate în farmacii şi care pot fi de mare folos în zilele călduroase de vară. Un truc de care ai putea ţine cont este faptul că aplicarea antiperspirantului seara ar putea să te protejeze mai bine. Şi asta pentru că activitatea glandelor sudoripare este mai redusă noaptea, acest lucru oferindu-le ingredientelor din antiperspirant posibilitatea de a pătrunde mai bine în pori şi de a bloca transpiraţia pentru mai mult timp a doua zi. Este bine să aplici şi a doua zi, dar nu-ţi face griji că s-ar putea spăla în timpul duşului, pentru că ingredientele necesare au fost deja absorbite şi îşi vor face efectul necesar. De asemenea, ţine cont de faptul că poţi aplica antiperspirant nu doar în zona subsuorilor, dar în alte porţiuni ale corpului afectate de transpiraţie, cu excepţia feţei şi zonelor intime. Nu doar căldura ne poate face să transpirăm prea mult, ci şi ceea ce consumăm. Spre exemplu, cafeaua şi mâncarea nu doar ne stimulează papilele gustative, dar şi glandele sudoripare. Mai există şi emoţiile, care ne pot face să ieşim transpiraţi de la un interviu important. De aceea, în situaţii de stres sunt binevenite câteva tehnici de relaxare, cum ar fi respiraţia adâncă, iar dacă situaţia este gravă, atunci de folos ar putea fi un medic. Totodată, trebuie să ţineţi cont de faptul că transpiraţia abundentă poate fi un semnal de alarmă în cazul unor boli. “Hiperhidroza, uneori, poate fi cauzată de diverse boli metabolice – diabetul zaharat, obezitatea, de cele endocrine – afecțiuni ale glandei tiroide sau dereglări hormonale din timpul menopauzei. La fel, transpiraţia excesivă poate fi cauzată și de consumul excesiv de alcool, fumat şi unele medicamente”, a precizat dermatologul Eugen Gorgos.
Botoxul te poate scăpa de transpiraţia excesivă
Dacă totuşi te-au obosit toate metodele tradiţionale şi transpiraţia îţi creează un disconfort sporit, poţi opta pentru tratamentul cu toxina botulinică. Este vorba despre o proteină care este injectată pentru a inhiba inervaţia glandelor sudoripare. “Injectarea botoxului blochează activitatea glandelor sudoripare pentru 6-9 luni și dacă e făcută corect, atunci nu are efecte adverse”, ne explică medicul. Procedura este dureroasă, de aceea se face cu anestezie. Cu toate acestea, dermatologul Eugen Gorgos afirmă că această metodă trebuie aplicată în ultimă instanţă. “Produsele antiperspirante, care au concentrații crescute de săruri de aluminiu, rezolvă marea majoritate a cazurilor de hiperhidroză. Aceasta este o metodă accesibilă financiar, uşor de aplicat, de aceea pentru pacienți este întotdeauna recomandată ca primă variantă de tratament”, a declarat medicul pentru e-medicina.