Moldova a obținut, anul trecut, din partea Băncii Mondiale peste 2,7 milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătății, iar până în 2019 suma oferită pentru dezvoltarea medicinii va ajunge la aproximativ 31 de milioane de dolari. Astfel, coordonatorul proiectului “Modernizarea sectorului sănătății în Moldova”, Oleg Hîncu, dezminte informațiile apărute în presă, potrivit cărora Banca Mondială ar fi oferit țării noastre până acum doar două milioane de dolari în cadrul programului și că finanțările ar fi fost oprite din cauza faptului că Moldova pierde încerederea partenerilor externi.
Potrivit lui Hîncu, aceste afirmații sunt false și nu corespund realității. Coordonatorul proiectului susține că, în 2015, Banca Mondială a debursat primele 2,7 milioane de dolari pentru faptul că Moldova a atins deja doi indicatori importanți, din cei 10 stabiliți în acordul de finanțare, semnat la începutul anului trecut. Această sumă reprezintă 11 la sută din tot creditul, care urmează să fie acordat până în 2019. Pentru acest an este planificată debursarea a aproximativ opt milioane de dolari pentru realizarea a altor cinci indicatori.
De asemenea, Oleg Hîncu a declarat pentru e-medicina că Moldova ar putea obține acești bani mult mai devreme în condițiile în care unii indicatori au fost atinși înainte de termenul stabilit în acordul de finanțare. Este vorba, în primul rând, de reducerea numărului anual de externări din secțiile de îngrijire acută, raportat la o sută de locuitori.
De asemenea, în proces de realizare este și indicatorul privind mărirea procentului spitalelor publice din Capitală, care se află sub un management comun. În cadrul proiectului de modernizare a sistemului sănătății, susținut de Banca Mondială, în primul rând, va fi acordată asistență Guvernului în combaterea riscurilor aferente bolilor netransmisibile. De asemenea, accentul va fi pus pe reducerea numărului de fumători și îmbunătățirea managementului hipertensiunii în instituțiile de medicină primară.