Bătrânii din țara noastră suferă de boli grave ale ochiului, care provoacă orbirea, și osteoporoze în stadii avansate. Concomitent, ei au mai multe afecțiuni cronice netratate, care le pun în pericol viața. La aceste concluzii a ajuns o echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie, precum și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, care le dau sfaturi medicale gratuite persoanelor în etate din 14 sate din raioanele Șoldănești și Rezina. Examinarea pacienților are loc în cadrul unei campanii desfășurate de Ministerul Sănătății, organizațiile Help Age International și Crucea Roșie.
În satul Răspopeni, raionul Șoldănești, peste 200 de bătrâni au fost examinați de către specialiștii din Capitală. Cei mai mulți au avut nevoie de consultația medicului oftalmolog și reumatolog. Potrivit doctorilor, majoritatea persoanelor în etate suferă de patologii în stadii avansate. Mulți dintre ei nu au urmat tratamente, o perioadă îndelungată, sau au ignorat recomandările medicilor.
„Cel mai frecvent, depistăm dereglări de refracție, o patologie care nu permite vizualizarea obiectelor, din imediata apropiere sau de la distanță. De asemenea, sunt mulți pacienți care suferă de afecțiunea glaucom, care distruge, ireversibil, nervul optic. În acest caz, orbirea este inevitabilă”, a explicat medicul oftalmolog Tamara Salaur.
Aproximativ 100 de bătrâni, vederea cărora poate fi corijată, au primit gratuit ochelari.
Majoritatea persoanelor în etate a acuzat dureri puternice de spate, mâni și picioare. Doctorii au constatat că pacienții au articulații grav deteriorate, din cauza reumatismului. În alte cazuri, au fost depistate oase fragile, afectate de osteoporoză. Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin reducerea densității oaselor.
„Bătrânii suferă de afecțiuni grave ale oaselor. Problema este că puțini se tratează. Ei spun că nu au bani să cumpere toate medicamentele prescrise de medici. Noi le indicăm tratamente care pot fi efectuate la domiciliu sau le recomandăm spitalizarea. De la începutul campaniei, am identificat doi pacienți care trebuie obligatoriu internați”, a spus medicul reumatolog Ludmila Cliucinicov.
Campania ”Testarea Medicală Expresă” a început în data de 30 mai și se va încheia în 7 iunie, la Șoldănești. Până acum, 1400 de bătrâni au beneficiat de sfaturi gratuite din partea medicilor.
Acțiunea este finanțată de Organizația „Crucea Roşie” și costă peste 56 de mii de lei. În ultimii patru ani, evenimente similare au fost organizate în raioanele Basarabeasca, Cimișlia, Leova, Hâncești, Comrat și Orhei.